Közélet

Orbán elmondta Schulznak, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését (FRISSÍTVE)

Orbán elmondta Schulznak, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését (FRISSÍTVE)

2015. április 30., csütörtök
Orbán elmondta Schulznak, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését (FRISSÍTVE)
SCHULZ, Martin; Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, "egy vita van róla" Magyarországon. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Egy vita van a halálbüntetésről, tehát nem arról van szó, hogy egy terv lenne a halálbüntetés bevezetése" - idézte a kormányfő

Martin Schulznak

adott tájékoztatását.

Lázár János

elmondta, a miniszterelnök telefonon beszélt az Európai Néppárt elnökével,

Joseph Daullal

és frakcióvezetőjével,

Manfred Weberrel.

Őket ugyanarról tájékoztatta, mint Schulzot, vagyis hogy egy vita zajlik Magyarországon, a kormány pedig be fogja tartani az EU jogát - közölte.

A három csapás törvénynek nem volt elegendő visszatartó ereje

A miniszter szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait, amelyek arról szóltak, hogy a miniszterelnök értékelése szerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Értékelése szerint brutális bűncselekményeknél, gyermekek, idősek, kiszolgáltatottak sérelmére elkövetett eseteknél gyakran merül fel a társadalomban a megtorlás igénye; Magyarországon ma nagyon sok olyan ember van, aki szerint csak a halálbüntetés bevezetése tartana vissza egyeseket súlyos bűncselekmények elkövetésétől. Erről beszélnünk kell a választóinkkal - jelentette ki. "A súlyos bűncselekmények kapcsán (...) kialakuló hihetetlen társadalmi felháborodás lehet, hogy nem hallatszik Brüsszelig, de hallatszik Budapestig" - fogalmazott. Azt is hangoztatta: Magyarország az Európai Unió jogrendszerének egészét tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól - értékelte Lázár János, aki azt is elmondta: kifejezetten híve a halálbüntetésnek, de véleménye csak egy a nyolcmillióból. Hozzáfűzte: a kormányfőtől ugyanakkor még sosem hallotta, hogy ő támogatná azt. Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt. Nem hiszi ugyanakkor, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket - mondta. Lázár János közölte azt is, hogy a kormány jövő szerdán áttekinti, hogy a bíróságok eddig hogyan alkalmazták a három csapás törvényét, hogyan érvényesült a tényleges életfogytiglani büntetés a gyakorlatban.

Május elején indul a konzultáció a bevándorlásról

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy május elején indul a konzultáció a bevándorlásról. Kifejtette, hogy itt is egy problémáról szeretne a kormány beszélni a társadalommal, szeretnék tudni, hogy mi a magyar emberek viszonya a témakörhöz, mit kell képviselni Brüsszelben. Megjegyezte, hogy a választás előtt ez még nem volt téma, a bevándorlás mérete azonban indokolja a témafelvetést. Példaként hozta, hogy választókörzetét kiemelten érinti a probléma, három hónap alatt annyi bevándorló érkezett, mint két év alatt összesen. Lázár János kérdésre arról is beszélt, hogy nem kötelező a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele kell foglalni a törvénybe is. Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni, hogy aki az elsötétítés miatt nem érzi magát biztonságban, az ne használja a fóliát. Jelezte, hogy aki már leszedte a fóliát, annak nem kell számítania semmilyen szankcióra. A kormány kötelességének tekinti a trafikokban és az éjszaka dolgozók védelmét - jelentette ki Lázár János, aki ezzel kapcsolatban tudatta: Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatot kell tennie arról, hogy az éjjel is nyitva tartó üzletekben milyen rendvédelmi rendszert kell kiépíteni.

Az EP illetékes bizottsága meg fogja vitatni Orbán javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban

A jövő héten az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) meg fogja vitatni Orbán Viktor javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban - közölte csütörtökön az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában

Ujhelyi István

, az MSZP EP-képviselője. Martin Schulz EP-elnök szóvivője,

Armin Machmer

az MTI-nek megerősítette az erről szóló döntést. A javaslat megvitatásáról - olvasható Ujhelyi István tájékoztatásában - az EP frakcióvezetőinek strasbourgi tanácsülésén, az úgynevezett "elnökök értekezletén" döntöttek. Ujhelyi szerint a frakcióvezetők fontosnak tartják, hogy az európai közösség vizsgálja meg, mit jelentene a halálbüntetés esetleges bevezetése egy uniós tagállamban. "Nem kizárt, hogy ennek eredménye nyomán a májusi plenáris ülésen parlamenti vitát is lefolytat majd az Európai Parlament a magyar kormányfő elképesztő politikusi vadhajtásairól" - tette hozzá a szocialista EP-képviselő. Megfogalmazása szerint az EP-ben képviselt pártcsaládok vezetőitől már ezt megelőzően is "karcos és érdemi kritikákat kapott Orbán Viktor amiatt, hogy a magyar miniszterelnök az európai értékrenddel teljesen ellentétes módon napirendre vette a halálbüntetés bevezetésének kérdését". Az EP szociáldemokrata elnöke és a liberális vezetők mellett még a néppárti konzervatív politikusok is válaszokat várnak Orbán kijelentései miatt - jegyezte meg Ujhelyi. Ezután az EP sajtószolgálata is írásos tájékoztatást tett közzé a tervezett LIBE-ülésről, anélkül, hogy annak időpontját megjelölte volna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ügyet sürgősséggel kezelik. Az EP közlemény szerint Schulz EP-elnök a frakcióvezetők ülésén megerősítette: az EU alapjogi chartája tiltja a halálbüntetést, "és annak újra bevezetése nem egyeztethető össze az EU-tagsággal". Eközben az EP liberális frakciójának vezetői levélben fordultak Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság első alelnökéhez. Ebben egyfelől azt hangoztatták, hogy osztják a holland szociáldemokrata politikus aggodalmait Orbán Viktornak a halálbüntetéssel, illetve a migrációval kapcsolatban kifejtett nézeteit illetően. Kérdezték ugyanakkor, hogy a magyar miniszterelnök kezdeményezéseit az EU-jog esetleges megsértésének tekinti-e Timmermans, és amennyiben igen, akkor kíván-e a brüsszeli bizottság részéről hivatalos lépéseket tenni Magyarország ellen.

A miniszterelnök megnyugtatta Martin Schulzc EP-elnököt, nem tervezi a halálbüntetés bevezetését.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.