Sport

Nyilas Elek: Legyen dupla ünnepünk 2016-ban...

Nyilas Elek: Legyen dupla ünnepünk 2016-ban...

2015. április 1., szerda
Nyilas Elek: Legyen dupla ünnepünk 2016-ban...
vitosgy_nyilase

Nyilas Elekkel, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzőjével készített interjút Vitos György, a szegedi futball krónikása. A cikket az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Újabb eredményes hónapon vagyunk túl a 2014-15.évi NB II-ben, s az újonc Szeged 2011-Grosics Akadémia a gyengébb februári kezdést leszámítva immár ötös veretlenségi szériát produkált! Így aztán nyugodt szívvel elmondhatjuk: ezidáig az eredményeket tekintve magasan az előzetes várakozások felett teljesítettek a kék-feketék! Az eddigi szakmai tapasztalatokról, a klub jövőjével kapcsolatos koncepcióról, valamint a drukkereket leginkább foglalkoztató vadonatúj szegedi stadionról, s természetesen az NB I-es tervekről kérdeztük

Nyilas Elek

vezetőedzőt, aki a szokásos

havi interjúnkban

ezúttal is készségesen állt rendelkezésünkre...

- In medias res.... Akkor vágjunk a közepébe: mitől lett ilyen markáns, a tavaszi idénynyitót leszámítva máris a feljutásra esélyes hat klub egyike az újonc Szeged 2011-Grosics Akadémia?

- Azt gondolom, hogy ezt a jelenséget egy folyamat részeként kell kezelnünk. Elterveztünk valamit az év elején, próbáltuk kijavítani a téli szünetben azt, ami az addig eltelt időben szerintünk nem működött rendesen. Ezen célok elérése érdekében nagyon szisztematikusan, szinte minden apró dologra oda figyelve, keményen dolgozunk! Semmi hókusz-pókusz nincs a dologban! Határozott jövőkép van előttünk, van koncepciónk! Lassan, de biztosan haladunk a kijelölt úton!

- A Sopron ellen kis híján sikerült a klubcsúcs-beállítás, a zsinórban négy egymás utáni NB II-es győzelem... Jóllehet az előző NB III-as idényükben is csak egyszer volt ilyenre példa, utána viszont rendre becsúsztak váratlan zakók vagy pontvesztések... Ez akkor most törvényszerű a csapat életében vagy csupán a véletlen műve?

- Nyilván erre csak egy pár mérkőzés után fogok tudni érdemben válaszolni, de én azon a véleményen vagyok, hogy véletlenek bizony nincsenek! Mi is nagyon örülünk ennek a jó sorozatnak és természetesen szeretnénk minél hosszabb ideig megőrizni ezt a jó formát! Ebben az évben elértünk már olyan eredményeket, amikre korábban a klub történetében még nem volt példa és erre nagyon büszkék vagyunk! De a statisztika csupán egy dolog, abból nem szabad kiindulni... Ám ha csak ezt nézzük, akkor a logikus gondolkodás azt mondatja velem, hogy ha minél többször nyerünk, annál több "klubcsúcsot" adunk át a történelemnek! Ez is lehet egy plusz motiváció!

- A kék-fekete alakulat eddigi szereplése, a 21 forduló alatt megszerzett 34 pont, a pozitív bajnoki mérleg, a mutatott játék mennyire tükrözi vissza a szakmai célkitűzéseket, elvárásokat?

- Az eredeti célkitűzésünkben nem szerepelt a helyezés pontos meghatározása! Az viszont igen, hogy dolgozzunk keményen és céltudatosan! Rakjuk le egy olyan csapat és egy reálisan kitűzhető cél alapjait, amit aránylag rövid időn belül elérhetünk! S ha a játékoskeret összetétele ehhez megfelelő (már pedig ez szépen alakul!), akkor ebből egy nagyon szép év igen is kihozható!

- Miben kell még legfőképp javulni ahhoz, hogy a Szeged 2011-GA elérje, sőt megelőzze az élvonalra joggal pályázó együtteseket?

- Erre nagyon könnyű válaszolnom...- kezdte szokásos vidám, csibészes mosolyával, majd frappánsan így folytatta - Mindenben! A keretre persze, mindig ráfér az erősítés! Ezen felül folyamatosan van mit tanulni, van hová fejlődni! Ennek elérése a mi feladatunk! Nekünk kell az adott játékosból a maximumot kihozni, taktikailag és technikailag, erőnlétileg nap mint nap fejleszteni őket! Ez komoly munkát és rengeteg energiát felemészt! Ha zokszó nélkül elfogadják a mi tempónkat, feltételeinket, iránymutatásunkat, akkor mint az eddigi eredmények is mutatják, bizony érdemes, mert ebből is mindannyian profitálhatunk!

- Kellemetlen, de szurkolói szempontból aktuális kérdés... 2013 nyarától immár két éve, hogy szegedi drukker nem láthatja élőben kedvenceit, hacsak nem pályázik Kőrösi Csoma Sándor babérjaira... - e kijelentésemnél Nyilas Elek jóízűen felnevetett, majd hirtelen elkomorult - Alapos a gyanúm, rövidesen elveszíthetjük mindazokat, akik nélkül a profi futball nem is létezhet... Meddig tarthat még ez az áldatlan állapot?!

- Hát igen....ez valóban nehéz kérdés - próbálta összeszedni gondolatait a Mester - itt újfent csak ismételni tudom amit már oly sokszor elmondtam! A tizenkettedik játékos szerepe nagyon fontos a labdarúgásban! Rengeteget segíthetnek a mérkőzés különböző periódusában a csapatnak! Csak remélni tudom, hogy ez az állapot hamarosan megszűnik és akkor újra több ezer néző előtt futballozhatunk! S jómagam szintén úgy tudom, hogy nagyon sok klubnál már közeledtek az álláspontok a két fél között! Mi ezt a dolgot elsősorban a közönségcsalogató kiváló szereplésünkkel, élvezhető és eredményes labdarúgásunkkal tudjuk a legjobban segíteni!

- Rendben... Legyünk mi is pozitívak! Mit üzensz a még mindig kitartó szegedi és környékbeli szurkolóknak az új stadionunk felépülésével kapcsolatban?

- Legyünk pozitívak!? Csak és kizárólag azok lehetünk!!! Aki nem optimista beállítottságú ember, kiemelten a sportban, az eleve vesztésre van ítélve!! Ez egy közös projekt! Párhuzamosan épül egy csodálatos stadion és csapat!! Azt kívánom ( és dolgozzunk érte nagyon keményen mindannyian!!), hogy jövő nyáron együtt ünnepeljük az új stadion avatását és a magyar nemzeti bajnokság első osztályába feljutott Szeged 2011 Grosics Akadémia csapatát!!! Azaz legyen dupla ünnepünk 2016-ban...

- Köszönöm az őszinte és kritikus hangvételű interjút!

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.