Közélet

Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás

Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás

2015. április 24., péntek
Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás
mezogazdasagi_kiallitas11_gs

Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás Hódmezővásárhelyen, az ország legnagyobb tenyészállat-kiállításán három nap alatt több száz tenyésztő és ipari kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődőket.

Feldman Zsolt

agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a megnyitón az állattenyésztés kiváló szemléjének nevezte a rendezvényt. A politikus hangsúlyozta: a kiváló minőség mellett azonban nagyon fontos figyelembe venni, hogy a mezőgazdasági termelés a feldolgozóipar fejlesztése nélkül hosszútávon nem lehet sikeres. Kifejtette: azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az állati termékek zömét feldolgozzák, jelentős forrásokhoz kell jutniuk. Ezért a fejlesztésekre 200 milliárd forint áll rendelkezésre. Elmondta, az ország abban érdekelt, hogy a hozzáadott értéket növeljék a következő években. A helyettes államtitkár közölte, Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a termékpálya szereplőinek az összefogására van szükség ahhoz, hogy a globális piacon az ország termékei meg tudják állni a helyüket. Együttműködés nélkül ugyanis nagyon nehezen lehet boldogulni a világpiacon - mondta. Úgy vélte, a Hódmezővásárhelyen megjelent kiállítók bizonyítják, hogy az állattenyésztés rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami az építkezéshez szükséges.

Fekete Balázs

, a kiállítás igazgatója az MTI-nek elmondta: az idén összesen 500-an kértek bemutatkozási lehetőséget. Az igazgató hangsúlyozta: a hazai állattenyésztés legjavát mutatják be 16 hektár területen. A tenyészállatok minden esetben törzskönyvi ellenőrzés alatt állnak és egyesülethez tartoznak. A kiállításon több állatfaj is bemutatkozik: így például a sertés, a juh, a kecske, a tejelőmarha, a húsmarha, a lovak, az intenzív tenyésztésű baromfi, és a halak. Idén első alkalommal a díszbaromfi kategóriában is megmérettetik a tenyésztők állataikat. A bírálatot nemzetközileg elismert szakemberek végzik. Összesen mintegy 200 kategóriadíjat osztanak ki, emellett állatfajonként is adnak egy nagydíjat. A rendezvényen bemutatkoznak az ipari kiállítók is, így például a gyógyszert-, a szaporítóanyagot forgalmazók, a takarmányozók, és a mezőgazdasági gépészet is. A rendezők adatai szerint tavaly mintegy 60 ezer vendéget fogadtak, és legalább ennyire számítanak az idén is. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi a Magyar Állattenyésztők Szövetségének segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.