Bulvár

Magyarországon nőtt a legjobban a nők foglalkoztatása tavaly

Magyarországon nőtt a legjobban a nők foglalkoztatása tavaly

2015. április 4., szombat
Magyarországon nőtt a legjobban a nők foglalkoztatása tavaly
iroda_munka_foglalkoztatas

Tavaly 3,3 százalékponttal bővült a nők foglalkoztatása Magyarországon, ami a legmagasabb növekedési arány az unióban - közölte Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adataira hivatkozva az MTI-vel.

Hozzátette: ezzel a 15-64 éves nőknél 55,9 százalék a foglalkoztatási ráta, amely a legmagasabb Magyarországon mért arány 1992, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszertana szerinti mérés kezdete óta. Ezzel Magyarország most közelítette meg legjobban az unió 59,7 százalékos átlagos női foglalkoztatási rátáját, a tagállami rangsorban a 20. helyre lépett előre - írta a BVK kuratóriumi elnöke. Magyarország így megelőzi Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát, Spanyolországot, Horvátországot, Máltát, Olaszországot és Görögországot is. A 15-24 éves nők foglalkoztatási rátája 3,5 százalékkal, az 55-64 éveseké pedig 3,1 százalékkal javult tavaly. A közfoglalkoztatást leszámítva is 2,6 százalékos a tavalyi növekedési arány - tette hozzá az MTI érdeklődésére, megjegyezve: az értékteremtő közfoglalkoztatás hasznos, mivel fenntartja a munkavállalók foglalkoztatási kompetenciáit.

Szalai Piroska

úgy vélekedett, hogy a nők munkaerő-piaci helyzetének javulásában jelentős szerepet játszottak a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményei, a GYED extra, valamint a 2014-es gazdasági növekedés, mivel a foglalkoztatás bővülésének háromnegyede az elsődleges munkaerőpiacon történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.