Közélet

Ma van a nemzetközi roma nap

Ma van a nemzetközi roma nap

2015. április 8., szerda
Ma van a nemzetközi roma nap

Kiállításokat, koncerteket, filmvetítéseket és sportrendezvényeket is tartanak ma Budapesten, valamint több vidéki településen a nemzetközi roma napon. A Roma Sajtóközpont több civil szervezettel közösen egész napos programsorozatot tart a fővárosban.

Mint a programajánlóban írták, a 4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő történeteket hallhat az utazóközönség a megállók hangosbemondóján keresztül, valamint plakátokon elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai. A történetek rávilágítanak arra is, hogy a romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné - fűzték hozzá. A nemzetközi roma nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között

Farkas János

olimpiai aranyérmes labdarúgó,

Szabó Ilona

1956-os forradalmár és

Cziffra György

világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. A plakátkampányhoz kapcsolódóan szerdán kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban. A fővárosban lesz divatbemutató, tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat mutatnak színművészek, továbbá több étterem csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek során a roma konyha ételeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődök. Az Uccu Alapítvány önkéntesei a józsefvárosi Népszínház utcán a Teleki tér felé sétálva "roma szemmel" mutatják be a kerület érdekességeit, multikulturális jellegét. A "túrázók" beszélgetnek a kerületben élőkkel, például egy idős prímással, majd többek között ellátogatnak a Mátyás téri Gallery8 roma galériába is. A Polgár Alapítvány szervezésében a régi grundok hangulatát idéző utcai sportprogram lesz a VIII. kerületi Rákóczi téren. A roma napon idén először adják át az Aranypánt-díjat annak az embernek, aki tíz jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. Portrékon keresztül tíz hétköznapi hőst mutattak be, akik roma közösségek és roma civil szervezetek ajánlásai alapján váltak jelöltté. Az Oláh Gipsy Beats ingyenes koncertet ad este az A38 Hajón. A formációban a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, és a Ternipe csapatának tagjai álltak össze. Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában roma képzőművészek alkotásaiból összeállított kiállítás nyílik délután. A rendezvényen köszöntőt mond Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségibiztos-helyettes és Kathy-Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója. A Cigánykerék - Roma értékek fesztivál gálaestjét Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitja meg. A rendezvényen több művész és tehetséges fiatal mutatja be a roma kultúra egyedi gazdagságát. A Roma Sajtóközpont a honlapján arról írt, hogy több mint húsz vidéki település csatlakozott a szerdai programsorozathoz: kiállításokkal, gyerekprogramokkal, sportvetélkedőkkel készülnek. Sámsonházán, Lucfalván, Mátraverebélyen, Kazáron és Lakon a közintézmények falaira a cigány zászlót is kiteszik a nemzeti lobogó mellé a nemzetközi roma napon. A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.