Közélet

Hungarikum kiállítás nyílt az Európai Parlamentben

Hungarikum kiállítás nyílt az Európai Parlamentben

2015. április 22., szerda
Hungarikum kiállítás nyílt az Európai Parlamentben

A hungarikumok gazdag, színpompás világából nyílt fotókiállítás tegnap az Európai Parlamentben. A kiállítás szervezője és házigazdája Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő volt, a köszöntőt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tartotta.

Az Európai Parlamentben e héten látható kiállítás a Hungarikum Gyűjtemény 45 nemzeti értékét mutatja be.

Pelczné Gáll Ildikó

megnyitó beszédében kiemelte: "Az Európai Parlament alelnökeként kiemelt feladatomnak tartom, hogy a lehető legszélesebb körben hívjam fel a figyelmet nemzeti kincseinkre". A fideszes politikus arra buzdítja képviselőtársait, hogy utazzanak el Magyarországra és minden egyes hungarikumot tapasztaljanak meg a maga valóságában személyesen is. "Nézzék meg és vigyék hírét a gyönyörű világörökségi helyszíneinknek, ízleljék meg hagyományos ételeinket, italainkat, köztük a Magyarországon termett gyümölcsből készített pálinkát, vagy a világon a legelismertebb borok köz számon tartott desszertborunkat a Tokaji aszút, látogassanak el Kalocsára vagy Mezőkövesdre a világhírű kalocsai- illetőleg a matyó hímzések hazájába. Kiránduljunk el a halasi csipkeművészet színhelyeire és lessék el a praktikákat” – javasolta Pelczné Gáll Ildikó. A bevezető gondolatok után

Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Kiemelte: "Új fejezet nyílt 2012-től Magyarország nemzeti értékeinek megőrzése terén, hiszen a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló jogszabály felhatalmazásával megújult lehetőségeket kapott nemzeti értékeink védelme". Elmondta: „Büszkék vagyunk a magyar kultúrára, külön elismerés, hogy a matyó népművészet 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára". A tárlatmegnyitón a halasi csipkeművészet, matyó hímzés és viselet mellett a magyar gasztronómiával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.