Bulvár

Hetekre "elhangolja" az agyat a kannabiszfogyasztás magyar tudósok szerint

Hetekre "elhangolja" az agyat a kannabiszfogyasztás magyar tudósok szerint

2015. április 13., hétfő
Hetekre "elhangolja" az agyat a kannabiszfogyasztás magyar tudósok szerint

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Katona István, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudósa.

Az egereken végzett kísérletek szerint a kannabiszban található THC (tetrahidrokannabodol) hatóanyag "lesöpöri" az idegsejtek közti kommunikációban kulcsszerepet játszó receptorokat az idegvégződésekről, így az idegsejtek közötti információ-átadás finomhangolása jelentősen romlik. A kutató felidézte: az utóbbi években kiderült, hogy az úgynevezett endokannabinoid jelmolekulák - amelyek hatásukban a THC-hoz hasonlítanak - kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban. Az is ismert volt eddig, hogy a THC negatívan befolyásolja az idegsejtek kapcsolódását biztosító szinapszisok működését, ám azt nem tudták, hogy pontosan milyen molekuláris mechanizmusok állnak a jelenség mögött - magyarázta. Az MTA kutatói által készített, minden korábbinál részletesebb mikroszkópos felvételek alapján mostanra kiderült, hogy hat napig tartó, élvezeti szintű - milliliterenként száz nanogrammos - mennyiséggel történő THC-kezelés hatására drámaian, mintegy 85 százalékkal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma az idegvégződésekben. A hat napos kezelés után a receptorok számának teljes helyreállásáig hat hetet kellett várni.

Katona István

elmondta: a Nature Neuroscience rangos idegtudományi szaklapban nemrég közzétett tanulmányuk 15 év kutatómunka eredményeit foglalja össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.