Kultúra

"Hazakerültek" a Bartók által Gyulán gyűjtött népdalok hangfelvételei és kottái

"Hazakerültek" a Bartók által Gyulán gyűjtött népdalok hangfelvételei és kottái

2015. április 16., csütörtök
"Hazakerültek" a Bartók által Gyulán gyűjtött népdalok hangfelvételei és kottái

Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester csütörtökön sajtótájékoztató keretében adta át a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak a Bartók Béla által 1906-ban Gyulán és Gyulaváriban gyűjtött 213 népdal hangfelvételét, kottáját és lejegyzéseit.

Görgényi Ernő

elmondta: 2014-ben indult el az MTA BTK Zenetudományi Intézet, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti és néprajzi tagozata, valamint a Néprajzi Múzeum együttműködésében a "Tiszta forrás település" elnevezésű program. Április 1-jén Gyula és Hetes község vehette át a Zeneakadémián a Tiszta forrás település címmel járó emléktáblát, valamint egy DVD-t, amely az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeum népzenei gyűjteményében őrzött, az adott településről gyűjtött, tudományosan ellenőrzött és válogatott dallamok felvételeit és a hozzájuk tartozó dokumentációt tartalmazza. A Gyula városának átadott DVD-n 214 hangfájl és 192 lejegyzés, valamint 36 fotó található. A városvezető kifejtette:

Bartók Béla

először az 1906. július 20-i nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová

Galgóczy Géza

, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást.

Bartók

július 29-én találkozott Galgóczy cselédlányával,

Illés Pannával

és

Borek András

parasztemberrel is, tőlük gyűjtött népdalokat. A zeneszerző később úgy nyilatkozott: "A magyar paraszténekesek közül eddig a legtöbb dallamot, körülbelül 80-at, 1906-ban Békésgyulán jegyeztem le Illés Panna 16 éves lánytól." (A történetet Implom József a Gyulai Hírlap 1965. október 12-i számában vetette papírra.)

Kónya István

alpolgármester úgy fogalmazott: mérföldkő a város életében, hogy "ez a nagyon ritka kincs” a birtokukba került. Hozzátette: a jövő héten az önkormányzat eljuttatja a DVD másolatát valamennyi oktatási intézmény részére is, hogy az ének-zene pedagógusok felhasználhassák az oktatás során, és így a jövő nemzedékeinek is továbbadják e kincset.

Dézsi János

, a könyvtár igazgatója elmondta: a Tiszta forrás település emléktáblát az intézmény falain belül, méltó helyre helyezik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.