Közélet

Gyurcsány: Simicska és Puch között nyilvánvalóan volt egyeztetés

Gyurcsány: Simicska és Puch között nyilvánvalóan volt egyeztetés

2015. április 9., csütörtök
Gyurcsány: Simicska és Puch között nyilvánvalóan volt egyeztetés

Simicska Lajos és Puch László között nyilvánvalóan volt egyeztetés - nyilatkozta a Fidesz volt pénzügyi háttéremberének és az MSZP egykori pártpénztárnokának szerepéről a Figyelőnek Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök.

A hetilap csütörtöki számban megjelent interjúban

Gyurcsány Ferenc

ennek alátámasztására elmondta, hogy 2007-ben kormányfőként a kampány- és pártfinanszírozási javaslatcsomag tárgyalásánál ő kérte

Puch Lászlót

, tisztázza

Simicska Lajossal

, miért nem akarja az akkor ellenzéki Fidesz támogatni az előterjesztést. Puch László egy héttel később jelezte, hogy beszélt Simicska Lajossal. Gyurcsány Ferenc szerint aki "egy ilyen ügyben ilyen viszont tud teremteni, az más ügyekben is egyeztet". Szerint Puch László ezredforduló utáni befolyása a töredéke sem volt annak, amivel Simicska Lajos 2010 és 2014 között rendelkezett. A DK elnöke eredendő bűnének nevezte a Simicska Lajossal "felépített rendszert", amelyben "a Fidesz körül egy bűnszervezet épült ki, nagyjából az Orbán-bányák óta". "Más is korrupt volt abban az időben persze, a kilencvenes, kétezres évek első felének pártjai mélyen érintve voltak, és sajnos egy időszakban én is elnöke voltam az egyiknek" - fogalmazott. Mint mondta, azért tett kísérletet egy új pártfinanszírozási rendszer kialakítására 2006 után, mert próbálta "felszámolni a Puch-világot". Hogy miért nem buktatta be a rendszert, azt mondta, sokat sejtett, de túl keveset tudott, "ez a sikeres harchoz kevés, de ahhoz elég lett volna, hogy tönkretegyem az egész országot". Gyurcsány szerint "a sok kis lekötelezettnek" köszönhető, hogy a tisztújításkor a legtöbb voksot a pártpénztárnokok kapják, akik "kijáró emberként működnek", a lobbirendszer átláthatatlansága miatt pedig él a gyanú, hogy "azért intéződnek el úgy ügyek, születnek törvények, mert egy politikai szerepben is lévő pénzgyűjtő embernek az érdeke ezt kívánja". "Nem tudom, hogy valaha megértik-e a választók, hogy miért nem kivont karddal mentem kaszabolni. Azért, mert egyetlen konkrét ügyet sem ismertem, mégis sejthető volt, mi folyik a háttérben. Nem tudtam levágni a pártkorrupció hétfejű sárkányának fejét. Amikor ezt beláttam, alapítottam egy új pártot, a Demokratikus Koalíciót" - fogalmazott. A politikus megjegyezte, gyanítja, "azok a képviselők, akik nagyon régóta, több ciklus óta bent ülnek a parlamentben, harmadában-felében korruptak", s alapvető közhangulatnak nevezte, hogy "ha nincs politikai kapcsolatod, akkor semmire sem fogsz jutni". A vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választással kapcsolatban kifejtette: szerinte a Jobbik és az MSZP-DK közös jelöltje közül kerül ki a győztes. "A mai tudásunk szerint valamivel nagyobb esélye van a győzelemre a Jobbik jelöltjének, de remélem, hogy a választásokig ez változni fog" - jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.