Bulvár

Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök az Emlékpontban

Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök az Emlékpontban

2015. április 13., hétfő
Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök az Emlékpontban
20150408_Gulacsy_meghivo_webes

Folytatódik a Szovjetunióba hurcoltakra emlékező tematikus hét az Emlékpontban. A kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjteményben Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök emlékezik a szovjet kényszermunkatáborokban eltöltött évekre és beszél a kárpátaljai magyar megmaradásról április 13-én, hétfőn 17 órai kezdettel.

A kilencvenedik születésnapját idén betöltő

Gulácsy Lajos

Tivadarfalván született. A második világháború végén a Kárpátalját elfoglaló Vörös Hadsereg és a málenkij robot elöl négy hónapra Debrecenbe szökött. Szülőföldjére visszatérve a kárpátaljai ébredési mozgalomba lépett be, és ekkor született meg döntő elhatározása, miszerint az Urat fogja szolgálni. A kommunista hatóságok meghurcolták, és 1949-56 között hét évet töltött egy kazahsztáni lágerben. "Megismertem a mélységeket és a magasságokat” – írta püspökké választásának évében. A Kárpátaljai Református Egyház elöljárói tisztét 1994 és 1998 között töltötte be. Idős kora ellenére a munkácsi református gyülekezet és a helyi cigánygyülekezet lelkipásztoraként szüntelenül dolgozik. Gulácsy püspök életútja tanúságtétel a hitben való kitartásról egy embert és lelket próbáló korban - olvasható róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.