Bulvár

Gólyatábori erőszak: bíróság előtt a szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolt férfi

Gólyatábori erőszak: bíróság előtt a szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolt férfi

2015. április 8., szerda
Gólyatábori erőszak: bíróság előtt a szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolt férfi

A nyilvánosság kizárásával megkezdődött szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában történt bűncselekménnyel, szexuális erőszakkal vádolt 39 éves budapesti férfi tárgyalása a Fonyódi Járásbíróságon.

Vadócz Attila

, a Kaposvári Törvényszék szóvivője az MTI-nek arról számolt be, hogy az első tárgyalási nap mintegy hét órán át tartott. A következő, május 27-ére kiírt tárgyaláson nagy valószínűséggel ítéletet hirdet az elsőfokú bíróság - tette hozzá. Az ügy vádlottja,

K. Sándor Szilárd

fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol a vád szerint augusztus 30-án a kora hajnali órákban megtámadta a budapesti lányt. Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta zsarolni áldozatát. A szeptember óta előzetes letartóztatásban lévő férfire az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte. A vádlott nem járult hozzá, hogy felvételeket készítsenek róla, amire a tárgyalás kezdetén a bíró is felhívta a figyelmet. A bíróság a Fonyódi Járási Ügyészség indítványát elfogadva zárt tárgyalást rendelt el. A vádhatóság a sértett kímélése érdekében kért zárt tárgyalást; így például az áldozatot a vádlott jelenléte nélkül hallgathatják meg. A bírósági szóvivő arról tájékoztatott, hogy a bíróság meghallgatta a vádlottat, majd - a vádhatóság indítványának megfelelő körülmények között - a sértettet, valamint hét tanút és egy igazságügyi szakértőt. A májusi második tárgyalási napon még két tanút hallgat meg a bíróság, aztán következnek a perbeszédek, és ítélethirdetés is várható - mondta. A Somogyi Hírlap online kiadása augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést. Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt az egyetem rektora szeptemberben fegyelmi eljárásokat indított, novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a jogi karról, egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától.

Fábri György

, az ELTE kommunikációs igazgatója a történtekkel kapcsolatos rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha a programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október elsején - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - az ellene elkövetett, jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere és

Aáry-Tamás Lajos

, az oktatási jogok biztosa január 8-án közös sajtótájékoztatót tartott, melyen a miniszter munkacsoport létrehozását kezdeményezte - felkérve az oktatási jogok biztosát a vezetésére - a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testülettől várt ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Az oktatási jogok biztosa a sajtótájékoztatón a felsőoktatási törvény módosítását javasolta úgy, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.