Közélet

Szent-Györgyi életműve, a szegedi papucs és a csongrádi Halászfalu is gazdagítja a Magyar Értéktárat

Szent-Györgyi életműve, a szegedi papucs és a csongrádi Halászfalu is gazdagítja a Magyar Értéktárat

2015. április 30., csütörtök
Szent-Györgyi életműve, a szegedi papucs és a csongrádi Halászfalu is gazdagítja a Magyar Értéktárat
papucs_szma

Szent-Györgyi Albert életművét, a szegedi papucsot és a csongrádi régi belvárost is a Magyar Értéktárba emelték, illetve a hungarikomok listája is három új tétellel bővült.

Három tétellel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és kilenc kiemelkedő nemzeti érték került a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság mai döntése alapján – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megtartott ülést követően. A Magyar Értéktárba felvették Szent-Györgyi Albert életművét és szellemi örökségét, a gyulaji dámszarvast, a debreceni páros kolbászt, valamint a vecsési savanyú káposztát. Ezeken kívül Irinyi János munkássága és találmánya, a zajtalan és robbanásmentes gyufa is bekerült az értéktárba, úgy mint Kabay János gyógyszervegyészeti tevékenysége és életműve is. Mindezek mellett a szegedi papucs, és a csongrádi régi belváros (Halászfalu) is a Magyar Értéktárat gazdagítja. A Hungarikumok Gyűjteményébe került legismertebb őshonos haszonállatunk, a magyar szürke szarvasmarha, a közel 225 éves hagyománnyal rendelkező Unicum keserűlikőr. Ezenkívül az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer mától szintén nemzeti büszkeségeink között tudható.

Az országhatáron kívül is új lendületet kap az értékgyűjtés

A legutóbbi, április 22-i kormányülésen elfogadta a kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény módosítását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel. A módosított jogszabály új alapokra helyezi a külhoni értékgyűjtést, lehetőséget teremtve arra, hogy az országhatárokon kívül ugyanolyan lendülettel folyjon a nemzeti értékgyűjtő, más néven "hungarikum mozgalom", mint az országhatáron belül. A módosítás minőségbiztosítási okokból kitér a "hungarikum" kifejezés visszaélésszerű használatának tiltására is. A hungarikum címet viselő értékek magas minőséget, a magyarság csúcsteljesítményeit képviselik, ezért a Hungarikum Bizottság felelőssége azok védelme is - írták. A tájékoztatás szerint a törvény a módosítás eredményeként összhangba került a Magyar Értéktárba és a Hungarikumok Gyűjteményébe indítványozó személyek és szervezetek köre.

Egy lépésre került a hungarikummá válástól a szegedi papucs, de Szent-Györgyi életműve és a csongrádi Halászfalu is bekerült a Magyar Értéktárba!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.