Szórakozás

Csongrád megye 5 uniós fejlesztését mutatja be vasárnap

Csongrád megye 5 uniós fejlesztését mutatja be vasárnap

2015. április 1., szerda
Csongrád megye 5 uniós fejlesztését mutatja be vasárnap
unios_fejlesztesek_darfu02_gs

Öt attrakcióval készül Csongrád megye az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjára húsvét vasárnap, a kiemelt helyszín az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark lesz, de Szegeden, Makón és Mórahalmon is várják a nagyközönséget.

Az uniós támogatással megvalósult sikeres projekteket mutatja be immár negyedik éve régiónként az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja című programsorozat, melynek középpontjában idén a turizmus áll. A Dél-alföldi régióba az előző uniós ciklusban 614 turizmusfejlesztést célzó pályázat érkezett, ezek közül 191 nyert EU-s támogatást, így mintegy 47 milliárd forint turizmusfejlesztési támogatás érkezett – tájékoztatott

Farkas Zoltán

, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) ügyvezető igazgatója a húsvét vasárnapi programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján. Csongrád megyében 81 projektet támogattak több mint 21 milliárd forint értékben a 2007-2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban, ezekből mutatnak be április 5-én ötöt a nagyközönségnek. Farkas Zoltán arról tájékoztatott, hogy március 28-a és április 26-a között, vagyis öt hétvégén keresztül országszerte 70 helyszínen mutatják be a sikeres fejlesztéseket, hogy a lakosság ne elvont fogalomként tekintsen a projektekre, hanem közvetlenül megismerje azokat.

farkas_zoltan01_gs

Ópusztaszer attrakciói a középpontban

A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” című, 2012 augusztusában indult, 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást elnyert

uniós projekt

eredményeit is megtekinthetik az érdeklődők a húsvét vasárnapi nyílt napon. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatók 10%-os kedvezménnyel tekinthetik meg a skanzent, a nomád parkot és a rotunda épületét, sőt az első 300 vendég ingyenesen tekintheti meg a Feszty-körképet. Szegeden a Ferences Látogatóközpont tárja ki kapuit húsvét vasárnap, amit 225 millió forintos uniós támogatásból alakítottak ki, és bepillantást enged a ferences szerzetesek mindennapjaiba. Április 5-én minden páros órában tárlatvezetéseket indítanak. Makón két turisztikai célú fejlesztést mutatnak meg, a Makovecz Imre által tervezett, másfél milliárdból megújult Hagymatikum és Gyógyfürdőt, továbbá a Maros Kalandparkot, amit 87 millió forint uniós támogatással alakítottak ki. A Csongrád megyében bemutatott ötödik turisztikai attrakció pedig a mórahalmi Elixír Medical Wellness Hotel lesz, a nyílt napon arra lesz lehetősége az érdeklődőknek, hogy szakmai vezetés keretében megtekintsék az épületet.

Csongrád megye maximum 3,5 milliárdot költhet turisztikai attrakciókra

Ahogy

beszámoltunk róla

, a Csongrád Megyei Integrált Területi Program (ITP) előkészítése, vagyis lezárult a 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklus pályázati programjait érintő megyei tervezési szakasz.

Kakas Béla

közgyűlési elnök elmondta, hogy a megye – leszámítva a két megyei jogú várost – 58 települése 29,16 milliárd forintot fordíthat uniós fejlesztésekre öt év alatt. Ebből az összegből körülbelül 11 milliárd forintot fognak gazdaságélénkítésre fordítani, ebbe beletartozik a turizmusfejlesztés is. Kakas Béla hozzátette az ITP 2.0 tervezését lassan befejezik, 5 prioritás mentén 13 intézkedés található. „Kicsit szomorú hír, hogy 2,6 milliárd forinttól 3,5 milliárdig határolódik be az a keret, amit a turizmusfejlesztésre fordíthatunk a megyei önkormányzat koordinációjával” – tette hozzá. A közgyűlési elnök az önkormányzatok legnagyobb kihívásának azt nevezte, hogy megkeressék a saját szerepüket a gazdaságélénkítésben.

kakas_bela01_gs

Az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjának Csongrád megyei programjait beharangozó sajtótájékoztatón Fakras Zoltán, a DARFÜ ügyvezetője elmondta, hogy április 5-én, húsvét vasárnap Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében összesen 12 DAOP forrásból megvalósult, turisztikai projekt nyitja meg kapuit a látogatók előtt. További részleteket

ITT

találhat.

Öt attrakcióval készül Csongrád megye az Uniós Fejlesztések Nyílt Napjára húsvét vasárnap - a kiemelt helyszín az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark lesz. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=523623

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.