Közélet

Bulgária is átveszi az ÁGOTA pedagógiai módszerét

Bulgária is átveszi az ÁGOTA pedagógiai módszerét

2015. április 17., péntek
Bulgária is átveszi az ÁGOTA pedagógiai módszerét
kothencz_janos_kalim_kamenov_sajtotajekoztato01_gs

Bulgáriában is sikeresen átvették az ÁGOTA Alapítványban kidolgozott, KÁSZPEM szenzitív pedagógiai módszert. Kothencz János, a módszer kidolgozója szerint a hazai szakemberek új szemléletet alakíthatnak ki a bolgár gyermekvédelemben is.

Hollandia és Németország után Bulgária is átveszi a KÁSZPEM szenzitív pedagógiai módszert. Az ÁGOTA Alapítvány berkeiben kialakított metódus hazánkban az első egységes pedagógiai rendszer, amely kimondottan a családból kiemelt, nevelőotthonokban élő gyermekeknek nyújt segítő jobbot. A felügyeleti típusú hozzáállás helyett egy törődő, bizalmasabb kapcsolat kialakítására törekszik. "Az ÁGOTA Alapítvány három éve hozta létre azt a pedagógiai és terápiás rendszert, melyet érzékenyítő pedagógia néven is ismernek. Nevéhez híven ez valóban egy szenzitívebb szakellátást biztosít, amely egy organikusabb fejlődési modellt tesz lehetővé a gyermek számára. Párhuzamosan fejlesztjük az állami gondozott fiatalok bizalomképét, segítünk feldolgozni a traumáit, fejlesztjük készségeit, stabilizálni igyekszünk a teljesítményhez való viszonyát és a jövőképét" - mondta Kothencz János, az ÁGOTA alapítója és a módszer kidolgozója. Miután a helyi gyermekvédelmi szakellátás munkájába is beültették, államilag elismertté és akkreditálttá tették, a szemléletrendszert német, majd pedig holland szervezetekhez is eljuttatták, majd pedig felvették a kapcsolatot a Bulgáriában működő National Alliance for Volunteer Action (NAVA) alapítvánnyal is. "Képzőink az elmúlt egy évben felkeresték a Plovdiv városában működő alapítványt, hogy a módszert átadhassák az ottani kollégáknak - pszichológusoknak, szociálpedagógusoknak és szociális munkásoknak - is. Egyre több kezdeményezés indult el azért, hogy a bolgár gyermekvédelem is a hazaihoz hasonlóan megújulhasson" – mondta el Kothencz János.

kothencz_janos_kalim_kamenov_sajtotajekoztato03_gs

Az ÁGOTA elnöke az elmúlt napokban

Kalin Kamenovval

, a bulgáriai ifjúsági- és sportminisztérium miniszterhelyettesével tárgyalt, egyeztettek

Czibere Károly

és

Soltész Miklós

államtitkárral és

Szekeres Pál

miniszteri biztossal, valamint látogatást tettek

Szentgyörgyi Pál

szegedi alpolgármesternél és

Kiss-Rigó László

püspöknél is. "Látogatásunkkor személyesen is megtapasztalhattuk, milyen odaadással dolgoznak a magyar szakemberek az itteni fiatalemberekkel. Megismerkedhettünk a módszereikkel, melyet megpróbálunk sikerre vinni hazánkban is" - vette át a szót Kalin Kamenov. A miniszterhelyettes szerint Bulgáriában az ifjúságvédelem egyik prioritása a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelem, a projektbe pedig nagy valószínűséggel Magyarországot is meghívják majd. A fiatalok elvándorlása ugyanis mindkét országot súlyosan érinti - hangsúlyozta. AZ első bolgár szervezet a NAVA lesz, amely alkalmazni kezdi a KÁSZPEM-et.

Renata Veneva

, a NAVA elnöke szerint több mint ötven község területén dolgoznak több ezer önkéntessel. "Magyarországhoz hasonlóan Bulgáriában is új szemlélet kezd kialakulni a veszélyeztetett gyermekekkel való bánásmódban, a magyar szakemberek tapasztalatait felhasználva új szolgáltatásokat, módszereket alkalmazhatunk. Még a módszer alkalmazásának elején vagyunk, így eredményekről nem tudunk beszámolni, de nagy reményekkel várjuk a folytatást" - emelte ki Renata Veneva.

Az ÁGOTA Alapítványban kidolgozott KÁSZPEM szenzitív pedagógiai módszer Bulgáriában is új szemléletet hozhat a gyermekvédelemben - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=528974

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.