Kultúra

Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás a fővárosban

Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás a fővárosban

2015. április 11., szombat
Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás a fővárosban

Bokotej András kárpátaljai üvegművész színes üvegtálait és üvegszobrait mutatja be az a kiállítás, amely Az idővonalak kereszteződése címmel szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében - írja az MTI.

A május 6-ig nyitva tartó tárlaton az 1938-ban született művész több mint fél méter átmérőjű színes üvegtálai mellett a térplasztikák különféle kompozícióiban főként emberek és állatok - sárkány, bika, ló - átlátszó alakjai fonódnak egymásba - olvasható a Kárpát-haza Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában. A kiállítást

Szász Jenő

, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke,

Czunyiné Bertalan Judit

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, valamint

Kucsera Tamás Gergely

, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitja meg.

Bokotej András

a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán végzett. 1965-től a főiskola kerámia tanszékén kezdett dolgozni. 1993-tól az üvegművészeti tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektoraként dolgozott. Bokotej András hazájában és külföldön is elismert művész, 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezett Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke. "Izzó hutaüveggel dolgozom és néha fogalmam sincs arról, hogy mi fog belőle kijönni. Bele is borzong a hátam, ha a kohó mellett állok. Amikor a munkámat végzem - az egész lényemmel ott vagyok. Hiszek abban, hogy az üveg nem rideg, lélektelen tárgy - lélegzik, tele van élettel, és energiát sugároz..." - idézi Bokotej Andrást a közlemény. Mint írják, munkáit nagy sikerrel állította ki a világ neves múzeumaiban, galériáiban, többek között Ukrajnában, Oroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Lengyelországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 2001-től az Ukrán Művészeti Akadémia rendes tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.