Közélet

Balog: a katedra legmagasabb fokán állók munkája közügy, sőt közfelelősség

Balog: a katedra legmagasabb fokán állók munkája közügy, sőt közfelelősség

2015. április 1., szerda
Balog: a katedra legmagasabb fokán állók munkája közügy, sőt közfelelősség

A katedra legmagasabb fokán állók munkája közügy, sőt közfelelősség - mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, amikor átadta a megbízási okiratot Jelen János Lajosnak, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorának. Balog Zoltán 19 egyetemi és 29 főiskolai tanári kinevezést is átadott.

A miniszter az ünnepségen kiemelte: az egyetemi és főiskolai tanárok közfelelőssége azt jelenti, hogy nekik nemcsak a saját tudományuk vagy tanszékük munkájára kell figyelniük, hanem lehetőségük, sőt kötelességük átgondolni az egész magyar felsőoktatás szempontjait is. Úgy kell a saját munkájukra tekinteniük, mint ami része annak a nemzetstratégiának, amely Magyarország, a magyar nemzet felemelkedését szolgálja - tette hozzá. A közfelelősség ugyanakkor azt is jelenti - figyelmeztetett

Balog Zoltán

-, hogy az egyetemi és főiskolai tanároknak el kell fogadniuk a "közösség felől érkező minőségi kontrollt". "Önök alkotják Magyarország szellemi elitjét" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy az elithez tartozás csak akkor bír jelentőséggel, ha felelősségtudattal is párosul. Szólt arról a bölcseleti és természettudományos tudásra alapozott régi hagyományról, amely szerint a tájékozódásban érdemes a csillagokat követni. Illyés Gyula sorait idézte: "a csillagok nem homályosítják egymást, és a hajós annál nyugodtabban hajóz, minél többet lát maga fölött teljes ragyogásban". Csillagnak lenni tehát nem individualista műfaj - mondta a miniszter -, az egyetemek "legkiválóbb oktatóit" is ilyen útjelzőkhöz hasonlítva. A magyar tudomány, a magyar felsőoktatás "vezérlő csillagai" sokszínűségükben változatos csillagképekbe rendeződnek, így mutatva az utat nemcsak a hallgatóiknak, hanem a magyar tudománynak is - tette hozzá Balog Zoltán. A miniszter kitért a felsőoktatásban zajló változásokra is, fontos eredményként említve a duális képzés bevezetését, amellyel - mint mondta - egyszerre tudják csökkenteni a lemorzsolódók arányát, ösztönözni a gyakorlatorientált képzést és a valós munkaerő-piaci igényekhez igazítani a képzés szerkezetét. A képzés első meghirdetése után ahhoz 21 intézmény, 320 vállalkozás csatlakozott, és szeptemberben ezer hallgató kezdi meg tanulmányait ebben a képzésben. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntőjében arra figyelmeztette az újonnan kinevezett egyetemi és főiskolai tanárokat, hogy az új nemzedék tanítása felelősség, erőfeszítés, ám óriási lehetőség is. Mindenki fel tudja idézni azoknak a tanárainak a nevét, akik nemcsak tudást, hanem életre szóló élményt, útravalót is adtak neki. Ez az a láthatatlan kapcsolat, amely egy életen át megmarad tanár és diák között - mondta. A jövő felsőoktatásában minél több ilyen értékes, egész életen át kísérő mester-tanítvány kapcsolatra van szükség - tette hozzá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.