Bulvár

Álszírek a határon

Álszírek a határon

2015. április 29., szerda
Álszírek a határon
09_roszke_migrans_anyag_repro_ai

Újra többnyire ázsiai, afrikai illegális migránsok akadnak fenn a déli országhatáron szolgáló határrendészek hálóján. Az elfogottak nagy része háborús övezetből menekülő szír állampolgárnak adja ki magát, pedig nem az - írja a Zsaru Magazin.

A szerb–magyar határ Csongrád megyei szakaszán az utóbbi hetekben naponta átlagosan nyolcvan, a Bács-Kiskun megyei szakaszon 10–60 illegális migránst tartóztatnak fel a zsaruk. A határsértők többsége afgán, kurd, iraki, iráni és afrikai. Személyi okmányok nélkül jönnek, elfogásuk után nagy részük azt állítja, hogy szír állampolgár. "Szíria háborús övezet, aki onnan az életét mentve próbál biztonságosabb helyre vándorolni, a menekültügyi eljárás során más elbírálás alá esik, mint aki csak a jobb gazdasági lehetőségek miatt akar illegálisan bejutni az Európai Unió területére" – mutat rá

Juhász Bóka László

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője. "Aki ezt nem tudja, azt kitanítják az embercsempészek. A magukat szírnek mondó határsértőknek igyekszünk olyan kérdéseket feltenni, hogy válaszaikból kiderüljön, valóban a háborús övezetből jöttek-e. Emellett a ruházatukat, csomagjaikat átvizsgálva olyan tárgyakat, leveleket, számlákat, fényképeket keresünk, melyek bizonyíthatják, honnan érkeztek. Az eddigi adatok szerint a magukat szírnek mondó illegális migránsok háromnegyede sosem járt Szíriában. Mivel menedékkérelmet terjesztenek elő, átadjuk őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, ott folytatják az azonosításukat." A határsértők csoportokban, szervezetten szöknek át a zöldhatáron, fejenként legalább ezer eurót fizetnek az embercsempészeknek. Szabadka környékén várakoztatják, szervezik csoportokba őket. Előre kell fizetniük, a pénzből a legkevesebbet a sétáltatók és a sofőrök kapják. A sétáltató vezeti át a csoportot a zöldhatáron magyar területre, ahol az országba legálisan belépő sofőr összeszedi autójába az embereket. A jellemzően olasz, svájci, szerb rendszámú gépkocsikra magyar és osztrák autópálya-matricát is vesznek, a sztrádán akarnak továbbmenni, az a leggyorsabb. "Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a sétáltatók is afgánok, afrikaiak" – folytatja az alezredes. "A sofőrök leginkább szerbek, akik lebukás esetén mostanában gyakran futva próbálnak elmenekülni. Nem véletlenül: az elfogott embercsempész hamar a bíróság előtt találja magát, gyorsított eljárásban tárgyalják az ügyét, kemény ítéletet kap. Ezért amikor zsarut látnak, igyekeznek elszökni: amíg lehet, autóval, aztán megállnak, csoportjukat hátrahagyva elfutnak. Ezekhez a módszerekhez igazodva megerősítettük az ellenőrzést az ország belseje felé vezető utakon."

juhasz_boka_laszlo_police

Juhász Bóka László alezredes: A csempészautókon mindig van osztrák autópálya-matrica

Arról is tudnak a határrendészek, hogy az embercsempészek váltogatják a kocsikat, az illegális migránsokat egy benzinkútnál vagy Budapest közelében átszállítják egy másik autóba, azzal viszik őket tovább. Egyre gyakoribb, hogy teherautók rakterében bújnak el a határsértők. Nagylaknál a román–magyar közös ellenőrzési ponton a zsaruk április 10-én egy kamion rakterében, a dobozok mögött találtak 11, magát szírnek kiadó férfit, április 11-én este szintén kamion rakterében 74 „honfitársukat”. Mindkét esetben török volt a sofőr. A határsértőkkel együtt ellenük is a román hatóságok indítottak eljárást. Riportunk készítésének idején három csoport illegális bejutását akadályozták meg a Csongrád megyei zsaruk. Április 13-án 20 óra 5 perckor Mórahalom környékén egy 17 éves szerb fiú vezetett át a zöldhatáron egy12 fős csoportot, melynek minden tagja szírnek mondta magát. Autójukra vártak, de a sofőr valószínűleg meglátta a rendőröket, ezért sorsukra hagyta őket. Az ifjú sétáltatót a zsaruk embercsempészés bűntettével gyanúsítják, szabadlábon védekezik. A határrendészek 21 óra 30 perckor hőkamerával észleltek kilenc határsértőt.

Stevica J.

(37) szerb állampolgár nyolc állítólagos szírt kalauzolt át a zöldhatáron. Április 14-én 22 óra 50 perckor a zsaruk az M5-ös autópálya röszkei felhajtójánál egy furgonban 16 illegális migránst találtak, hat szírnek, öt eritreainak és öt szomáliainak mondta magát. A sofőrt,

Zoran A.

(54) szerb állampolgárt elfogták. A zsaruk embercsempészés bűntettével gyanúsítják a két szerb férfit, szabadlábon védekeznek. Az elfogott határsértőket a zsaruk előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre, majd a menedékkérelmet előterjesztőket – szíreket és álszíreket – átadták a BÁH-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.