Közélet

Áder Szingapúrban: térségünkben Magyarország Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere

Áder Szingapúrban: térségünkben Magyarország Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere

2015. április 9., csütörtök
Áder Szingapúrban: térségünkben Magyarország Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere
TAN KENG JAM, Tony; Áder János

Magyarország hosszú távon is építhet arra, hogy a kelet-európai térségben Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere - mondta Áder János államfő csütörtökön Szingapúrban.

A köztársasági elnök, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a dél-ázsiai városállamban, csütörtökön

Tony Tan Keng Jam

köztársasági elnökkel, valamint

Li Hszien Lung

miniszterelnökkel is tárgyalt, amelynek részleteiről a találkozókat követően számolt be újságíróknak. Mint elmondta, a gazdasági kapcsolatok erősítése, az oktatási és a tudományos együttműködés, valamint az informatika, a klímaváltozás elleni harc és a vízgazdálkodás területén is előrelépésekre adnak alapot a már meglévő kereskedelmi, befektetési kapcsolatok.

Áder János

kifejtette, hogy a városállamból az elmúlt években mintegy 70 milliárd eurónyi befektetés érkezett Európába. Bár ennek mintegy kétharmada Nagy-Britanniába került, számos ország verseng a forrásokért, így fontos, hogy a térségünkbe érkező vállalkozók legtöbbje Magyarországra koncentrál - hangsúlyozta az államfő, a befektetési területek között említve az elektronikai és gépipart, a környezetvédelmi technológiákat, az informatikát, valamint az orvosiműszer-gyártást és a gyógyszeripart. Érdemes a magyar oktatást is vonzóvá tenni a szingapúri diákoknak - sorolta a lehetőségeket Áder János, aki szerint elsősorban az orvosok és mérnökök képzésébe kapcsolódhatna be Magyarország. A már meglévő tudományos együttműködés erősítésére jó alapot ad a Pálinkás József vezetésével nemrég létrejött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal - fűzte hozzá, a közös kutatási témák között említve az orvosi, gyógyszerészeti, informatikai területeket. Magyarországnak az élelmiszeripari - korábban nagyobb volumenű - exportban adódhatnak lehetőségek Szingapúrban, de a hazánkban előállított magas színvonalú elektronikai eszközök is piacot találhatnak a dél-ázsiai városállamban. Az elmúlt években két és félszeresére emelkedett a Magyarországon gyártott gépkocsik iránti kereslet Szingapúrban - hangsúlyozta az államfő. Áder János, aki a szingapúri köztársasági elnökkel mintegy két éve, Magyarországon tárgyalt utoljára, elmondta: partnerének az ország gazdasági növekedéséről tudott beszámolni. Emlékeztetett, hogy bár az Európai Unióra mint egy válsággal küszködő országcsoportra tekintenek a világ számos pontján, Magyarország a 2008-2009-ben tapasztalt komoly gazdasági problémáin túljutott, növekedését beindította, bizonyos iparágakban pedig jelentős bővülést tudhat maga mögött, így mára gazdasági kiszámíthatóságot tud biztosítani a vállalkozásoknak és a befektetőknek. Magyarországnak az együttműködés során az nyújthat támpontot, ahogy a nyersanyagban és vízben szegény ország hatalmas gazdasági sikereket elérve, az elmúlt ötven év alatt a világ második legversenyképesebb országává vált – hangsúlyozta Áder János. Az államfő csütörtökön a parlament elnökével, Halimah Jacobbal is találkozik, majd ellátogat Szingapúr egyik vízgazdálkodási létesítményébe, a Marina Barrage Complexbe. Pénteken az államfő az A-Star tudományos központban is tájékozódik, és ellátogat a Garden by the Bay ökoparkba, szombaton pedig továbbutazik Dél-Koreába, ahol vasárnap előadásával megnyitja a Teguban megrendezendő 7. Víz Világfórumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.