Kultúra

A szegedi szabadkőművesség hagyományai a Somogyiban

A szegedi szabadkőművesség hagyományai a Somogyiban

2015. április 30., csütörtök
A szegedi szabadkőművesség hagyományai a Somogyiban

Az „Árpád a testvériséghez" páholy évfordulója kapcsán a szegedi szabadkőművességről tudhaatunk meg érdekességeket a Somogyi-könyvtárban, valamint Reményik Sándor és Makkai Sándor születésének kapcsán egy emlékkiállítást nyitnak meg.

145 éves az „Árpád a testvériséghez" páholy – 100 éve született Csongor Győző

Kettős évforduló kapcsán rendezett kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár a szegedi szabadkőművesség hagyományairól, értékeiről. 145 éve, 1870-ben alakult meg az „Árpád a testvériséghez" szabadkőműves páholy. Szeged egyik legrégebbi civilszervezete jelentős szerepet vállalt a közéletben, az árvíz után újjáéledő város intézményeinek kialakításában, a gazdasági, szociálpolitikai és kulturális élet jobbításában. Száz esztendővel ezelőtt, 1915. február 27-én született Csongor Győző tanár, botanikus, muzeológus, várostörténész, numizmatikus, szabadkőműves főmester. A kamarakiállítást május 7-én, csütörtökön 16.30 órakor Kiss Ernő népművelő nyitja meg a Somogyi-könyvtár aulájában. A könyveket, kéziratokat, egykorú dokumentumokat bemutató tárlat megrendezésében közreműködött az „Árpád a Testvériséghez” Szabadkőműves Páholy. A kiállítás június 27-ig tekinthető meg.

Helyszín:

földszint, kiállítótér

Időpont:

május 7. (csütörtök), 16.30 óra

„Erdélyen innen és túl" – 125 éve született Makkai Sándor és Reményik Sándor

A két háború közötti erdélyi szellemi és irodalmi élet két kiemelkedő alakja, Reményik Sándor és Makkai Sándor születésének 125. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A kettős évforduló mellett Reményik és Makkai személyes kapcsolata is alkalmat ad életművük együttes bemutatására. Barátságuk a Kolozsvári Református Kollégiumban kezdődött s – hosszabb-rövidebb megszakításokkal – egész életüket végigkísérte. A kapcsolódási pontok áttekintése alkalmat ad arra is, hogy bepillantsunk az erdélyi magyar kulturális élet egyik fontos korszakába. A kiállítás június 27-ig tekinthető meg a könyvtár aulájában. „Reményik Sándor (Kolozsvár, 1890. aug. 30. – Kolozsvár, 1941. okt. 24.): költő, szerkesztő. Kolozsvárott kezdett egyetemi tanulmányait nem fejezte be, hivatalt nem vállalt, kizárólag az irodalomnak élt. Az erdélyi újságok állandó munkatársa. 1921-től a Pásztortűz c. folyóirat főszerkesztője. Kezdetben Végvári álnéven irredenta verseket írt, költészetét sovinizmus, vallásos érzés és retorikus hangvétel jellemezte. Későbbi verseiben azonban már a humanitás gondolata érvényesül. Baumgarten-díjat kapott (1937 és 1941). Verseit számos idegen nyelvre lefordították.” „Makkal Sándor (Nagyenyed, 1890. máj. 13. – Budapest, 1951. júl. 19.): erdélyi református püspök, egyetemi tanár, író. Teológiai és filozófiai tanulmányai után Sárospatakon, 1918-tól a kolozsvári teológián tanított, 1922-től az erdélyi református egyházkerület püspökhelyettese, 1926-tól püspöke. Mint püspök sokat tett az erdélyi magyarság tanügyi, kulturális és irodalmi szintjének megtartásáért, felemeléséért. A román szenátus tagjaként harcolt az erdélyi magyarság politikai jogainak védelmében. A kisebbségi küzdelmekbe belefáradva hagyta el Erdélyt és 1936-tól Debrecenben egyetemi tanár. Számos irodalmi bírálatot, vallási, etikai, pedagógiai, filozófiai tárgyú cikket, tanulmányt írt, s kiterjedt szépirodalmi tevékenységet folytatott főleg történelmi regényeivel vált ismertté. Az 1920-as évek Ady-vitájában, költészetét több vonatkozásban félremagyarázva ugyan, de Ady mellett foglalt állást.” (Magyar Életrajzi Lexikon, http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/)

Helyszín:

földszint, kiállítótér

Időpont:

május 7-től június 27-ig

Selfie – Boldizsár Mária fotói a Somogyiban

A Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban tavaszi rendezvénysorozatának kiállításán Boldizsár Mária fotóit láthatják az érdeklődők a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában. A Selfie című tárlat megnyitója május 7-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik. Boldizsár Mária fotóit Nagy Károly festő- és grafikusművész, a Szegedi Szépmíves Céh elnöke ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat május 13-ig tekinthető meg. A program Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg. Boldizsár Mária Boglárka 1994. február 11-én született Szegeden. 14 évesen, autodidakta módon kezdett el fotózni. Első önálló bemutatkozásának az E-galéria adott helyet 2010-ben, azóta több kiállítását is láthatta a közönség. Képeinek tematikája széleskörű: a természetfotózástól az akton át egészen a sajtófotókig terjed. A 2010-13 közötti időszakra elnyerte a Szegedi Szépmíves Céh „Szekeres Mihály-ösztöndíját”, 2013 decemberében pedig a céh teljes jogú tagja lett. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kommunkációs és média, valamint az egyetem alkalmazott fotográfus képzésén vesz részt.

Helyszín:

1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Időpont:

május 7. (csütörtök), 17 óra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.