Közélet

A sötétség percei Szegeden + FOTÓK

A sötétség percei Szegeden + FOTÓK

2015. április 23., csütörtök
A sötétség percei Szegeden + FOTÓK
SZS20150413_sotetseg_szegeden_004

Megszokások rabja az ember, és olykor még akár azt is csak hosszú másodpercek gyanakvó eszmefuttatása után hajlandó realizálni, ha az éjszakai városkép megszokott látványát egy igen fontos tényező torzítja: közvilágítás nélkül bizony Szeged is sötét köpenybe burkolózna napnyugta után.

Megesik, hogy az utcai lámpák később lépnek csak szolgálatba, mint ahogy az este beköszönt a városba. Jelen sorok szerzője legutóbb április 13-án, hétfőn találkozott a jelenséggel, amely persze egyáltalán nem kirívó dolog, azonban éppen ettől olyan érdekes. „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen. Év-milliókig eljár tengelyén, míg egy kerékfogát ujítni kell” – írja

Madách Imre

, gondolatait pedig jelen esetben értelmezhetjük úgy, az egyszeri ember hajlamos vakon megbízni az emberiség technikai vívmányaiban. A természettel való dacolás manifesztumai halk vokalistaként döngicsélnek az élet zajos koncerttermében, így egy-egy fals hang bármikor képes elveszni a nagy egészben. Pedig ettől még ott van a homokszem a gépezetben, a hiba a számításban, a banánhéj az úthenger előtt. A gondolat vírus, ha egyszer befészkeli magát a nagy „Miért?” egy elmébe, megfelelő válaszig nem hagy maga körül nyugalmat. Miért nem működik hibátlanul egy az egyén szintje felett álló mechanizmus? Miért nem kapcsolódnak fel a lámpák a sötétben, holott létezésük lényege éppen e feladatban rejtőzik? Mi végre kell az ember fiának elviselnie a természet alkotta a korlátokat, amikor éppen azok leküzdésére emelt maga köré házakat, városokat?

A rendszer hiba nélkül teszi dolgát

A kérdéssel a szolgáltatást végző EDF DÉMÁSZ Zrt.-hez fordult portálunk. A társaság válaszában kitért rá, Szegeden - az önkormányzat döntése és megrendelése alapján - alkonykapcsoló szabályozza a közvilágítás be- és kikapcsolását. „Az Újszegeden felszerelt alkonykapcsoló méri a fényerősséget és az alállomásokon keresztül vezérli a közvilágítást. A rendszer előnye, hogy sokkal jobban követi az időjárás változását, a naposabb, felhősebb időszakokat, mint a naptár által vezérelt. Az alkonykapcsolással üzemelő közvilágítás igazodik az úgynevezett asztronómiai görbéhez is, amely alapján a napfelkelte és napnyugta folyamatosan változó időpontját határozzák meg” – írták a rendszer működési elvéről.

SZS20150413_sotetseg_szegeden_005

Az alkonykapcsoló révén a legsötétebb esetben akár már 20 perccel hamarabb bekapcsolhat a rendszer, mint az asztronómiai görbe szerint megállapított időpont, reggel pedig legfeljebb 10 perccel később kapcsolhat ki. „Az elmúlt egy hét adatai azt mutatják, hogy Szeged városában minden alkalommal 5-20 perccel hamarabb kapcsolt fel, illetve néhány perccel később kapcsolt le a közvilágítás, mint amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott, hivatalos közvilágítási naptár tartalmaz. Az eltérés ezen esetekben a felhősebb időjárás következménye” – mutatott rá válaszában az EDF DÉMÁSZ.

Hol van a kutya elásva?

Az interneten található információk alapján április hónap második dekádjában, tehát április 13-án is 19.55-re teszi a közvilágítási naptár a lámpák felkapcsolásának legkésőbbi időpontját. Az alábbi fotógalériánk első darabja a fényképezőgép belső órája szerint 19.48-kor készült. A helyzet tehát az, hogy miközben a szolgáltató az előírásoknak a megfelelőnél is megfelelőbben járt el, valójában igen csak sötét volt az utcákon. Konklúzió? Ahogy a

közismert egyperces

címe hirdeti: „A termelés zavartalanul folyik.”

Az este közeledtére néha megkésve reagálnak a város lámpái?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.