Bulvár

10 + 1 ok arra, hogy Chiamagot fogyasszunk

10 + 1 ok arra, hogy Chiamagot fogyasszunk

2015. április 27., hétfő
10 + 1 ok arra, hogy Chiamagot fogyasszunk
chia-mag-03

A chia, avagy másik nevén ’azték zsálya’, latinul pedig ’Salvia Hispanica’ egy Közép-Amerikában őshonos növény. A térségben, a maják vagy az aztékok ősi társadalmaiban nagy kultusz övezte a chia magokat, elsősorban energianövelőként fogyasztották.

A modern tudomány alaposan megvizsgálta a magok tápanyagösszetételét és szervezetre gyakorolt jótékony hatásait. A chiát Emberi fogyasztásra kifejezetten alkalmasnak találták! Összegyüjtöttünk Önnek 10+1 okot, amelyek mindenképpen a chia magok fogyasztására ösztönöznek:

1. A Chia kiváló forrása az antioxidánsoknak

Apró mérete ellenére a chia igen nagy számban tartalmaz antioxidánsokat, melyek megvédik a magokban lévő érzékeny zsírokat az avasodástól. Az antioxidánsok fogyasztása kifejezetten ajánlott az egészség megőrzése érdekében, ugyanis segítik megakadályozni az oxidatív károsodások és sérülések kialakulását a szervezetben, valamint védenek a kártékony szabadgyököktől. Egyes adatok szerint a Chia 4-szer több antioxidánst tartalmaz, mint például a közkedvelt áfonya. Külön kiemelendő, hogy a Chia sok más élelmiszerrel ellentétben az antioxidáns tartalmát sütés / főzés után is jelentős mértékben megtartja.

2. Egyedülálló rostforrás

A chia 28 grammjában 11 gramm rostot találni, ennek mintegy 20% oldható rost! Magas rosttartalmának köszönhetően a chiával támogatható a jobb emésztés, valamint a bélflóra megfelelő működése. Az oldható rostok ugyanis a szervezetben megtalálható hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. A kutatások értelmében 100 g chia mag fedezi a napi szükséges rostbevitel közel 92%-át!

3. A látszat néha csal –> mérete ellenére a chia tápanyagtartalma kimagasló

A chiát már kis mennyiségben fogyasztva, értékes tápanyagokhoz juthatunk. A fentebb már említett 11g rost mellett 28g chia magban többek között találni még : - 4g fehérjét, - 9g értékes zsírt (amelyből 5g esszenciális Omega-3 zsírsav) - a kalcium napi szükségletének 18%-át, - a mangán napi szükségletének 30%-át, - a magnézium napi szükségletének 30%-át, - a foszfor napi szükségletének 27%-át,

4. A chia teljes kiörlésű termék, gluténmentes, ezért lisztérzékenyeknek és diétázóknak is ajánlott fogyasztani.

5. A chia gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, különösképpen Omega-3 zsírsavakban.

chia-mag-02

A magokban a szervezet számára nélkülözhetetlen Omega-3 zsírsavak átlagos aránya eléri a 25%-ot (!) is. A chiát éppen ezért az Omega-3 zsírsavak legjobb természetes, növényi forrásának tarthatjuk! Aki esetleg nem tudná: az Omega-3 zsírsavak fontos zerepet töltenek be a szív –és érrendszer védelmében. A magas vérnyomásra és a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásaikat tudományosan is alátámasztották.

6. Cukorbetegeknek is ajánlott

A ’Clevelandi Klinika’ vizsgálatai kimutatták, hogy cukorbetegeknél a chia magok fogyasztása egyensúlyba hozta a vérnyomást és szabályozta a koleszterinszintet, mialatt a hasznos-koleszterin szintjét növelte, csökkentette a rossz-koleszterin szintjét. A chia Omega zsírsavjai javíthatnak a vérkeringésen.

7. Táplálékkiegészítőként ajánlott sportolóknak

Egy sportkutatók által, a közelmúltban elvégzett tanulmány szerint a chia értékes tápanyagaival, a rostokkal és fehérjékkel hozzájárulhat az izomműködés javításához, az állóképesség fokozásához. Testépítéshez különösen ajánlott.

8. A chia magok rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink egészségéért.

A kálcium, a foszfor és a magnézium alapvetően fontos a csontok és fogak egészségéhez. Grammonként magasabb a kálciumtartalma, mint a legtöbb tejterméknek, éppen ezért a chia fogyasztása javasolt azoknak, akik egyáltalán vagy nagyon kevés tejtermékeket fogyasztanak.

9. A chia magok rendszeres fogyasztásával csökkenthető az ételek utáni sóvárgás.

A magok ugyanis természetes módon fokozzák a telítettség és jóllakottság érzetét. A chiát ebből a szempontból a legjobb vízzel összekeverni, hiszen így egy zselés állagú anyagot kapunk, amelynek a megemszétése jóval hosszabb ideig tart majd!

10. A chia mag széles körben felhasználható a konyhában is.

Például pudingok, muffinok, készítéséhez és díszítéséhez, levesek és mártások besűrítéséhez, vagy éppen alternatív tojáspótlóként használható. A népszerű újságíró és blogger Sarah Wilson szerint 1 evőkanálnyi őrölt chia magot, 3 evőkanálnyi vízben elkeverve, kiválóan helyettesíthetünk 1 darab tojást a konyhában.

chia-mag-01

10+1. Hallott már a Tripoftánról?

A tripoftán az esszenciális aminosavak egyike, amelyet a szervezet nem képes előállítani, így a táplálkozás során juthatunk hozzá. Kutatások kimutatták, hogy a chiában is megtalálható. A tripoftán segítheti az étvágy szabályozását, a jobb alvást, valamint a kedélyállapot általános javítását.

Javasolt chia magok + további infók a chiáról a Chiamag Centrumban: http://www.chiamag.com/

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.