Egyetem

TeSzedd! – Idén is teljesíthető közösségi szolgálat

TeSzedd! – Idén is teljesíthető közösségi szolgálat

2015. március 24., kedd
TeSzedd! – Idén is teljesíthető közösségi szolgálat
TeSzedd! - Az országos szemétgyûjtõ akció megnyitója Fegyv

Ez alkalommal is teljesíthetik a kötelező közösségi szolgálat (KÖSZI) egy részét a diákok a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban.

Az 5. TeSzedd! akciót május 15-17. között rendezik meg szerte az országban. Az akcióhoz kapcsolódóan akár 8 óra környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is megvalósíthatnak a fiatalok, ha az iskola, amelyben tanulnak, csatlakozik az országtisztító akcióhoz és megszervezi a szemétszedést. Regisztrálni május 7-ig lehet a

www.teszedd.hu

weboldalon. A közösségi szolgálat teljesítése azon diákok számára kötelező, akik 2016-ban vagy azt követően érettségiznek: 2016. január 1-től a KÖSZI az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A fiataloknak összesen 50 órát kell eltölteniük közösségi szolgálatban például egészségügyi, oktatási vagy éppen környezet- és természetvédelemi tevékenységgel. A TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben és 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen - legfeljebb 3 órában - részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben - így a TeSzedd! kapcsán is - az iskola, így ott dől el, mely diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola feladata a közösségi szolgálat kapcsán a szükséges dokumentáció elvégzése, így például a gyerekek jelentkezésének és a szülők hozzájárulásának begyűjtése ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a TeSzedd! akcióban. Szintén az iskola biztosítja a diákok felügyeletét a szemétgyűjtés ideje alatt. Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. Az akció keretében az OKTF NHI biztosítja az iskolák számára a szemétszedéshez szükséges eszközöket (pl. kesztyűk, zsákok, kötözők), valamint a felkészítést és értékelést segítő oktatási segédanyagot is eljuttat az intézményekbe. Szintén az OKTF NHI gondoskodik a diákok és pedagógusok által összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról.

Miért jó a TeSzedd!-hez való csatlakozás az iskoláknak?

Amellett, hogy a TeSzedd! lehetőséget biztosít az intézményeknek környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat szervezésére, az akció során szerzett tapasztalatok támogathatják, könnyebbé tehetik a tanulók környezeti nevelését mind a diákok, mind a pedagógusok részéről. Ez azért különösen fontos, mert a környezettudatos gondolkodásmód ma már természetes elvárásnak számít, különösen a mai gyermekek, fiatalok felé. A TeSzedd! akció az önkéntesség fontosságára is ráirányítja a figyelmet, ráadásul igazi közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a közös időtöltésre és egymás jobb megismerésére a pedagógusok, a diákok és azok családja részére is. Tavaly az iskolák, oktatási, nevelési intézmények mozgósították a legtöbb résztvevőt a TeSzedd!-be. Az akció során 2014-ben mintegy 60 ezer diák szedett szemetet a pedagógusok irányítása, felügyelete mellett.

5. TeSzedd! – aktuális adatok

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció szervezői március 24-én 16:00 óráig 280 találkozási pontot hagytak jóvá, amelyekhez összesen 17.560 fő önkéntes regisztrált. Az akcióhoz ugyaneddig az időpontig 75 iskola csatlakozott összesen 8.225 fő önkéntessel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.