Kultúra

Repülős történetek az Emlékpontból

Repülős történetek az Emlékpontból

2015. március 25., szerda
Repülős történetek az Emlékpontból
HAFF_plakat

1945-ben márciusában a több ezer áldozatot követelő soproni és szombathelyi bombázások zárták le a második világháború magyarországi légi háborújának történetét. Az Emlékpont vasárnapig látogatható Háború a felhők felett című kiállítása a hetven évvel ezelőtti égi tragédiának állít emléket, melyen Oláh András Pál történész, a tárlat kurátora tart vezetést március 26-án, csütörtökön délelőtt 10 órai kezdettel.

A második világháború alatt Magyarországon lezuhant angolszász, német és magyar repülőgépek roncsaiból, valamint az 1944-1945. évi légi háború történetéről látható kiállítás március 29-én zárja kapuit az Emlékpontban. Szinte napra pontosan hetven évvel ezelőtt 1945. március 27-én és 29-én Szombathely és Sopron ellen végrehajtott szovjet bombázások jelentették az égi tragédiák lezárultát Magyarországon. A hazánk felett zajló légi hadműveletek mintegy húszezer ember köztük több mintegy tizenhatezer civil életét követelték, több mint ezer települést ért légitámadás. Az Emlékpont kiállítása a világháború ezen kevéssé ismert fejezetének borzalmaira emlékezik, bemutatva a bombázások hatásait és eredményeit, az azokat végrehajtó szövetséges légierőt, a velük szemben álló magyar és német légvédelmet és nem utolsó sorban a civileket megóvni hivatott légoltalmat. A tárlat gerinceként és egyben külön érdekességként láthatóak a Magyar Roncskutató Egyesület munkája során feltárt vagy összegyűjtött, a háború alatt lezuhant repülőgépek darabjai, valamint számos magán- és közgyűjteményi repülős relikvia. A csütörtöki tárlatvezetésén résztvevők megismerhetik a roncsok és pilótáik, valamint a hajózó személyzet történetét is

Oláh András Pál,

a téma szakavatott kutatójának tolmácsolásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.