Közélet

Quaestor - Lázár: az állami szervezetek államkötvényekbe fektettek

Quaestor - Lázár: az állami szervezetek államkötvényekbe fektettek

2015. március 26., csütörtök
Quaestor - Lázár: az állami szervezetek államkötvényekbe fektettek
Giró-Szász András; Lázár János

Államkötvényekbe, és nem rizikós befektetésbe tették a pénzüket egyes állami szervezetek - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint a Quaestor-botrány csak megerősítette a miniszterelnök azon - az adófizetők pénzének megőrzése érdekében hozott - döntésének helyességét, hogy az állami forrásokat ki kell vonni a brókercégektől. Ismertette, hogy a Buda-Cash ügy után a nemzetgazdasági miniszter helyzetjelentéséből kiviláglott, hogy nem önálló jelenségről van szó, s ekkor került nyilvánosságra, hogy a Honvéd Egészségpénztár - benne ezer titkosszolgálati munkatárs - önkéntes megtakarításai eltűntek. A kormányfő ekkor utasította a tárcákat, nézzék meg, van-e állami pénz, államkötvény, bármilyen vagyontárgy brókercégeknél, s ha igen, akkor azonnal ki kell vonni. Semmi olyan információ nem hangzott el, ami előnybe hozta volna a kormányt vagy annak tagjait, csak nyilvánosan hozzáférhető adatokat elemeztek - emelte ki

Lázár János

, aki úgy fogalmazott: egyszerűen az életösztön működött a kormányzatban. Többször is nyomatékosította: semmilyen információval nem éltek vissza, semmilyen tájékoztatási kötelezettséget nem mulasztottak el. A miniszternek - mint azt kérdésre elmondta - nincs tudomása arról sem, hogy a titkosszolgálatnak lett volna bármilyen előrejelzése az ügyben.

Giró-Szász András

kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozzátette azt is, "a kormány nem rémhírkeltő feladatot lát el". Lázár János jelezte: szigorú szabályok vannak az állami pénzek pénzintézeteknél való elhelyezésére, ezeket az állami szervezetek betartották, ugyanakkor tovább kívánják szűkíteni a lehetőségeket. Kiemelte: az érintettek államkötvénybe fektettek, nem rizikós befektetésekbe. Giró-Szász András azt fűzte hozzá, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium állampapírjainak, illetve az Eximbank tulajdonlásához szükséges nem piacképes kötvényeknek a kivétele nem járulhatott hozzá a Quaestor bedőléséhez. Más tárcák érintettségét még összesítik, ezeket később egyben hozzák nyilvánosságra. Lázár János világosnak nevezte, hogy a brókerek becsapták az embereket és ezért viselniük kell a felelősséget. Szavai szerint először ki kell derülnie, hogy mi történt valójában, s hogy az érintettek hova tüntették el az emberek pénzét az elmúlt 10 évben. A kormány fő célkitűzésének tartotta, hogy segítsen mindazoknak, akiknek odalett a pénze, vagyis a kisbetéteseknek, betéteseknek, kötvénytulajdonosoknak, valamint a közösségi pénzt veszített önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. A miniszter utalt arra is, hogy a bankárok, uzsorások, brókerek "olyan családba tartoznak", akik mindent elkövetnek azért, hogy politikusokkal, pártokkal, döntések befolyásolására képes emberekkel kapcsolatba kerüljenek. Ez nem jelenti azt, hogy politikusoknak bármi köze lenne a pénzek ellopásához - szögezte le, visszautasítva a kormánnyal, kormánypártokkal szemben megfogalmazódott feltételezéseket. Azt mondta: érdemes volna inkább azt vizsgálni, hogy ezek a brókercégek hogyan működhettek az elmúlt 10 évben Magyarországon, hogyan kaphattak működési engedélyt, milyen volt az ellenőrzés. Kétségtelen tény, hogy a cégek nem számoltak el a rájuk bízott pénzzel, a Buda-Cash esetében pedig pontosan tudható, hogy meghamisította a könyveket, számlakivonatokat, félretájékoztatták az embereket - fejtette ki. Lázár János jelezte: a kormány támogatja a Fidesz javaslatcsomagját, ami értékelése szerint arról szól, hogy aki a pénzt ellopja, az vissza is adja. Az elmúlt 25 évben a bankárok, uzsorások, brókerek, akik ezt tették, mindig megúszták - vélekedett, hozzátéve: most közelebb van az ország ahhoz, hogy a cégek vezetői, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, könyvvizsgálói személyes vagyonukkal is felelősséget viseljenek. Giró-Szász András a kártalanításokról szólva azt mondta: a Buda-Cash károsultjainak 95 százalékát már kártalanították - ami 110 ezer ember -; a Quaestor ügyében pedig a kormány támogatja a jegybank azon javaslatát, amely 30 ezer érintett közül 22 ezer kártalanítását megoldja. Lázár Jánost kérdezték arról is,

Tarsoly Csaba

, a Quaestor elnök-vezérigazgatója jelezte-e a kormány felé a bedőlést. Azt felelte: Tarsoly Csaba azon a napon, amikor a Magyar Nemzeti Bank felé bejelentette a működésképtelenséget, a jegybanknak küldött tájékoztatással azonos tartalmú levelet írt a kormánynak is. Mint mondta, a miniszterelnök szigorú utasítást adott arra, hogy ezekkel a "brókerbrigádokkal" semmiféle kapcsolata ne legyen az államnak, tudomása szerint rendőrségi nyomozás zajlik minden egyes ügyben. A kormányfő álláspontja változatlan, "még mindig csodálkozik azon, hogy nem kattan a bilincs" - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.