Közélet

Országgyűlés: rendvédelmi életpályamodell és a kéményseprési közszolgáltatás átalakítása a napirenden

Országgyűlés: rendvédelmi életpályamodell és a kéményseprési közszolgáltatás átalakítása a napirenden

2015. március 18., szerda
Országgyűlés: rendvédelmi életpályamodell és a kéményseprési közszolgáltatás átalakítása a napirenden

Az Országgyűlés mai ülésén hat kormányzati előterjesztés általános vitáját folytatja le. A képviselőknek egyebek mellett lehetősége lesz véleményt formálni a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről, valamint a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez rendeléséről.

A Ház ülése 9 órakor a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat tárgyalásával kezdődik. A belügyminiszter előterjesztésének elfogadásával új illetmény- és előmeneteli rendszer jöhet létre, amelynek kormányzati célja, hogy - a jelenlegi bonyolult pótlékrendszert felváltva, átlátható módon - egyidejűleg ismerje el a munkakör értékét, a szolgálati tapasztalatot és a teljesítményt. Ezt követően

Pintér Sándor

belügyminiszter egy másik, a lakossági kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez rendelését indítványozó javaslatáról kezdődik vita. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn. Az állatok védelméről szóló javaslat tárgyalása után az élelmiszertörvény módosításáról mondhatják el véleményüket a képviselők. Utóbbi indítvány a földművelésügyi miniszter terjesztette be, aki fellebbezést tenne lehetővé a bioélelmiszerek minősítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szervének pedig vizsgálati jogot biztosítana az üzemi konyhákban is. Az ülésnap végén terítékre kerülnek a környezetvédelmi termékdíjról, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvények módosításai is. Az Országgyűlés csütörtökön további három előterjesztés vitájával folytatja munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.