Közélet

Nem engedheti meg magának Szeged, hogy a szociális bérlakások lakói ne fizessenek + FOTÓK

Nem engedheti meg magának Szeged, hogy a szociális bérlakások lakói ne fizessenek + FOTÓK

2015. március 25., szerda
Nem engedheti meg magának Szeged, hogy a szociális bérlakások lakói ne fizessenek + FOTÓK
sportbizottsagi_ules12kf

Szerdai ülésén javasolta a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester lakásrendeletre vonatkozó módosító indítványának megtárgyalását a közgyűlés számára.

Mint azt az alpolgármester kifejtette az ülésen, javaslata három főbb pontban módosítaná a jelenlegi szabályozást. Ezek közül a leglényegesebb változás a szociális bérlakásokhoz jutás pályáztatása kapcsán léphet életbe, lévén, a tervezet szerint a pályázó és a vele jogszerűen együtt költöző személyek egy főre jutó havi nettó jövedelme el kell érje a nyugdíjminimum összegének 130 százalékát. Ez az alsó határ a jelenleg még hatályos rendeletben 75 százalék, egyedülálló személy esetén pedig a nyugdíjminimum összege.

Szentgyörgyi Pál

külön kiemelte, a rémhírekkel ellentétben az új szabályozás csak a jövőbeni pályázók esetén lenne hatályos, a már a bérlakásokat használókat ez a változás nem érinti.

sportbizottsagi_ules15kf

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzászólásában sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenlévő bizottsági tagok közül senki sem tartotta fontosnak, hogy az indítványban foglaltakkal vitába szálljon. Mint kifejtette, a módosítás okán a jövő generációból igen sok fiatal kerül reménytelen helyzetbe, hiszen az eddigi 22.800 forintos egy főre eső havi nettó jövedelem helyett immár 37 ezer forintot várna el a város a szociális bérlakások pályáztatásakor. Mint mondta, egy olyan városban, ahol egyre inkább eltűnik annak lehetősége, hogy az emberek termelőüzemekben dolgozzanak, és ezzel egyidejűleg a közfoglalkoztatás marad az egyetlen jövedelemszerzési opció, ott ez egy túlzottan drasztikus ugrás. Javasolta, hogy az alsó határt állapítsák meg egy köztes értékben, ő maga 25 ezer forintot jelölt meg reális elvárásként.

Szénási Róbert

, a bizottság MSZP-s tagja válaszul elmondta, nem könnyű egyszerre szociálisan érzékenynek lenniük és jó gazda módjára gondolkodniuk. Nehéz a tárgyalt kérdésben a megfelelő összeget megtalálni, az ugyanakkor tény, hogy a jelenlegi szabályozás olyan alacsony értéket szab meg, hogy a mellett a szociális bérlakásokba kerülők közül sokan a közüzemi költségeket sem tudják fizetni, nem is beszélve a bérleti díjról. Az emelés célja éppen az, hogy a jövőben olyanok nyerjék el ezen lakások használatának lehetőségét, akik nagyobb eséllyel lesznek képesek fizetni az őket érintő kötelezettségeket.

Kónya Gábor

, a bizottság külsős, illetve a lakásokat kezelő IKV Zrt. felügyelőbizottsági tagja megerősítésként kitért rá, a társaság 800 millió forintos kintlévőséget tud magáénak, ennek 80 százalékát pedig éppen az adja, hogy a bérlakásokat használók nem fizetik ki a bérlakások használatából eredő költségeiket.

sportbizottsagi_ules13kf

A szociális rendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetett

Joób Márton

, a bizottság MSZP-s elnöke. Elmondta, muszáj ilyen drasztikus lépést tennie a városnak, mert a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. Szentgyörgyi Pál szavait alátámasztva megerősítette, akik a bérlakásokban élnek és tisztességesen fizetik a kötelezettségeiket, azoknak semmilyen hátránya sem származik a rendeletmódosításból. "Az a cél, hogy a lakókat fizetésre sarkalljuk, nem pedig az, hogy minél többeket kiszorítsunk a lakásokból" - mutatott rá a város szándékára.

Kardos Irén

a magyar kormány szociális szférát érintő intézkedéseinek hátrányaira hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy az önkormányzat a szociális juttatás keretének felemelésével igyekezett megoldást nyújtani a felmerülő problémákra. Ugyanakkor, mint mondta, az önkormányzatnak óriási felelőssége, hogy a tulajdonában lévő lakásokkal mint értékekkel gondosan bánjon. Amennyiben nem tudják a bérleti díjakat begyűjteni, úgy az súlyos vagyonveszteséget jelentene Szegednek.

sportbizottsagi_ules11kf

Nagy Mihály a hallottakhoz hozzáfűzte, hogy a szociális bérlakásokból kiszoruló roma fiatalok számára a piaci alapon működő albérletek maradnak egyedül mint alternatíva. A tapasztalat azonban az, hogy a többségi társadalom nem szívesen ad ki albérletet a romáknak, ennek következtében sok esetben több generáció él együtt kis lakásokban, a nyomor pedig így csak szaporodik. A bizottság a módosító indítvány megtárgyalását hét igen és a jobbikos

Tóth Péter

tartózkodása mellett javasolta a közgyűlés számára,

Kothencz János

"igazoltan" hiányzott az ülésről. A javaslat teljes egészében megtekinthető a

szegedvaros.hu

oldalon.

Sportkeret: kétszer több pénzt adna Szeged az utánpótlás-nevelésre

Az ülésen elfogadták a 2015. évi sportkeret koncepcióját. Bár az egyesületeknek nyújtandó konkrét támogatási összegek még nem ismertek, a keret egyes kalapjainak számai a következőképpen alakultak: sportegyesületek működésére a tavalyi 44,2 millió forint helyett idén 40 milliót fordít a város. Az átcsoportosítással az utánpótlás-nevelés járt jól, a területre tavaly kifizetett 4 millió 8,3 millióra emelkedik. Rendezvények szervezésére 1,6 millió jut, pályázati felhívások meghirdetésére pedig 100 ezer. A teljes sportkeret így kereken 50 millió forintot ölel fel, ami a legnagyobb a bizottság döntési joga alá tartozó keretek közül.

A jövőben csökkentené annak lehetőségét Szeged, hogy a szociális bérlakásokba olyanok költözzenek, akik nem tudják fizetni az így felmerülő kötelezettségeiket. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=521314

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.