Közélet

Megjelent a vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezéséről szóló rendelet

Megjelent a vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezéséről szóló rendelet

2015. március 17., kedd
Megjelent a vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezéséről szóló rendelet
SZS20131108_stefania_cukraszda_001

A vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezésének menetéről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet értelmében a vasárnapi munkavégzés tilalma alól mentesülő üzletek számára az üzlet helye szerinti település jegyzője, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője engedélyezheti a kivételes nyitva tartást. Az engedély iránti kérelmet - amelynek tartalmaznia kell az üzlet nevét, címét, cégjegyzékszámát, a mentességi feltételeknek való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatot - a tevékenység végzésének megkezdése előtt 5 nappal kell a jegyzőhöz benyújtani. Amennyiben a jegyző a kérelem benyújtását követő 5 napon belül nem jelzi a jogosultság hiányát, akkor a tevékenység megkezdhető vagy folytatható. A kérelmező kereskedő köteles a kérelmet évente ismételten benyújtani, és a kérelem alapjául szolgáló bármely körülmény változását bejelenteni. A rendelet szerint a jegyzőnek nyilvántartást kell vezetnie a beérkezett engedélyekről, ennek a jegyzéknek a pontjai - az alkalmazott ellenőrzési intézkedés oka, típusa és az ellenőrzést elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napja kivételével - nyilvánosak. A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja végezhet munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.