Közélet

Meghatározta a kormány a közlekedési infrastruktúra 2014–2020. közötti fejlesztésének a feltételeit

Meghatározta a kormány a közlekedési infrastruktúra 2014–2020. közötti fejlesztésének a feltételeit

2015. március 12., csütörtök
Meghatározta a kormány a közlekedési infrastruktúra 2014–2020. közötti fejlesztésének a feltételeit

A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia keretében a kormány olyan alapvető célokat fogalmazott meg a 2014-2020 közötti időszakra, mint a megyeszékhelyek bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, illetve az országhatárok elérése gyorsforgalmi utakon - ezek megvalósításának feltételeit határozatban tette közzé a kormány, a jogszabály a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány szükségesnek tartja azt, hogy a 2014–2020. közötti időszakban tervezett közlekedési infrastruktúra beruházások kapcsán olyan tervek készüljenek, amelyeket minden érintett szereplővel - a nyomvonalat meghatározó döntés meghozatala előtt - előzetesen és érdemben egyeztettek. A gyorsabb megvalósításához szükséges valamennyi engedélyezési eljárás egyszerűbb legyen - fogalmazza meg a határozat. Az ügyintézés tényleges határideje ne haladhassa meg a 60 napot, az engedélyek hatályának lejárta pedig ne eredményezze a beruházás ellehetetlenülését. Ezért az eljárásoknak párhuzamosan kell lezajlaniuk, egyrészt az eljárási idők csökkentése, másrészt az egymásnak - vagy önmaguknak - ellentmondó szakhatósági állásfoglalások kizárása céljából. A kisajátításról azt tartalmazza a határozat, hogy a megvalósításhoz szükséges ingatlanok tulajdonjoga mielőbb állami tulajdonba kell, hogy kerüljön. A felszín alatti közút és vasút építésével érintett felszíni ingatlanokat pedig csak a legszükségesebb mértékben kell kisajátítani. Fontosnak tartja a kormány azt is, hogy a környezetvédelmi engedélyezési eljárások során a szakhatósági eljárási idők rövidüljenek. Meg kell vizsgálni a közmeghallgatásokon a szakhatóság kötelező részvételét, továbbá meg kell valósítani, hogy legkésőbb a közmeghallgatást követő 15 napon belül a szakhatóságok között konszenzus alakuljon ki. A konszenzus hiányában a felügyeleti szerv - vagy szervek - legfeljebb további 8 napon belül adjanak az engedély szempontjából felhasználható állásfoglalást. A határozat végrehajtására április 30-áig kaptak határidőt a következő tárcavezetők: a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, valamint a földművelésügyi miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.