Közélet

Lakner Zoltán: Magyarországon a demokrácia nem szerzett elkötelezett híveket

Lakner Zoltán: Magyarországon a demokrácia nem szerzett elkötelezett híveket

2015. március 31., kedd
Lakner Zoltán: Magyarországon a demokrácia nem szerzett elkötelezett híveket
lakner_zoltan02kf

A politológus szerint Magyarországon a demokratikus intézmények ellenőrző funkciója háttérbe szorult. Lakner Zoltán a Kultúrkör Egyesület első rendezvényén a kelet európai demokráciákról és a fiatalok helyzetéről tartott előadást a Hungi Vigadóban Szegeden.

"Egyesületünk azért jött létre, hogy megmutassa a fiataloknak, hogy a kultúra és a szórakozás nem ellenkezője egymásnak" - ismertette sajtótájékoztatóján

Tóth András

, a Kultúrkör Egyesület elnöke. A Kultúrkör Egyesület első, „Beszélgetés a DEMOkráciáról, egy pohár bor mellett!” című előadásnak vendége

Lakner Zoltán

politológus volt. "A 35 év alatt korosztály politikai tájékozottsága olyan kérdés, ami nem csak Magyarországon meghatározó, a legnagyobb demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban is alacsony a fiatalok politikai részvétele" - emelte ki Lakner Zoltán. A politológus hangsúlyozta, hogy az aktuális gazdasági helyzetben meglehetősen magas a fiatalok munkanélkülisége, ami perspektívahiányt és bizonytalanságot okoz, aminek megvannak a politikai következményei. A fiatalok körében tetten érhető még az a jelenség, hogy elválik a komoly eséllyel indulók csoportja azoktól, akik beragadnak kilátástalan élethelyzetükbe, ami egyrészt szegénységet szül, valamint ezek a kirekesztett fiatalok érzik, hogy lehetőségeik limitáltak, ami frusztrálja őket, ami pedig a politikai rendszerrel szembeni bizalmatlansághoz vezet. Magyarországra különösek igazak a fenti állítások, mivel az átlagos politikai részvétel is alacsony, a fiatalok érdeklődése pedig ehhez képest is elmarad. "Akik keresnek valamilyen választ, azok többnyire a politikai rendszer leváltásában találják meg azt, ami sokszor szélsőséges megnyilvánulásokhoz vezet, amiben sokakat inkább a tiltakozás vágya motivál" - mondta el Lakner Zoltán. Kiemelte, hogy egyetemi oktatóként az a tapasztalata, hogy a hallgatók kevés információval rendelkeznek a demokrácia működéséről és a politikai rendszerek közötti különbségekről, itt felhívta a figyelmet a történelemoktatás felelősségére.

lakner_zoltan03kf

Az előadáson kitért a demokrácia helyzetére Magyarországon, ami sok vitának ad alapot az elmúlt időszakban, sok szélsőséges vélemény jelenik meg, ezek azonban többnyire pártállás szerint oszlanak meg, vagyis a legjobban működő demokratikus rendszerről, vagy a legrosszabb diktatúráról beszélnek. Lakner Zoltán szerint ma Magyarországon a demokratikus intézményeknek csak a homlokzata létezik, a különböző intézmények, mint például az Alkotmánybíróság vagy az Állami Számvevőszék ellenőrző funkciója kiüresedett, háttérbe szorult a személyi és az intézményi átszervezések által, valamint a politológus megkérdőjelezte az Alaptörvény megalkotásának demokratikusságát is. Hozzátette, hogy Magyarországon alacsony a bizalmi szint a politikát illetően, ami egy olyan individualizáltságnak tudható be, mely a jogszabályok elkerülésében és az együttműködés gyengeségében ölt testet, emellett pedig a civil társadalom is gyenge hazánkban. Lakner Zoltán szerint mindezek hátterében az áll, hogy 1990 és 2010 között a demokrácia nem szerzett elkötelezett híveket Magyarországon.

A demokrácia magyarországi helyzetét értékelte Lakner Zoltán politológus.http://szegedma.hu/?p=523335

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.