Közélet

Koszovó az importból él

Koszovó az importból él

2015. március 22., vasárnap
Koszovó az importból él

A koszovói piac 80 százalékát az import fedi le - közölte vasárnap az Express című pristinai hírportál az ország statisztikai hivatalának adataira hivatkozva.

A legnagyobb exportőr a szomszédos Szerbia, Koszovó behozatalának a 16 százaléka származik az egykori anyaországból. Leginkább élelmiszeripari termékeket - gyümölcsöt, zöldséget és konzerveket - importálnak Szerbiából Koszovóba. Szerbia mellett a legtöbb termék Kínából, Németországból, Törökországból, Olaszországból, Albániából és Macedóniából érkezik Koszovóba. Európa legfiatalabb országa januárban 137 millió euró értékben importált és 26 millió euró értékben exportált árut. Az előző év ugyanezen időszakához képest az import szempontjából ez 5,5 százalékos, az export szempontjából pedig 28,4 százalékos növekedést jelent.

Musa Limani

közgazdász szerint amíg nem indul el valamilyen termelés Koszovóban, addig gazdasági fejlődésre sem lehet számítani. Koszovóban egyébként a kereskedelem a legvirágzóbb gazdasági tevékenység, a bejegyzett vállalatok legnagyobb része kereskedelmi tevékenységet folytat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.