Közélet

Kijev: viszonylagos nyugalom honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében

Kijev: viszonylagos nyugalom honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében

2015. március 29., vasárnap
Kijev: viszonylagos nyugalom honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében

Egyszer sem lőtték az oroszbarát szakadárok sem páncélosokkal, sem tüzérségi ágyúkkal az ukrán fegyveres erők állásait az utóbbi 24 órában Kelet-Ukrajnában - közölte Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő elmondta, hogy az utóbbi napokban valamelyest stabilizálódott a helyzet a Kijev által az ország keleti részében a szakadárok ellen csaknem egy éve indított terrorellenes hadművelet övezetében. A minszki tűzszüneti megállapodást betartva sem katonai állásokat, sem az ukrán ellenőrzés alatti területen lévő ukrán településeket nem érte tüzérségi támadás - mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy szakadár provokációkról - azaz főként kézi fegyverekkel vagy aknavetőkkel végrehajtott támadásokról - érkeztek jelentések az ukrán egységektől a frontvonal minden szakaszáról.

Liszenko

szavai szerint az elmúlt 24 órában a fegyveres erők két tagja sebesült meg, haláleset azonban nem történt az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai térségben. Hírszerzési információkra hivatkozva a szóvivő megjegyezte, hogy a szakadárok jelenleg "friss erővel" igyekeznek feltölteni soraikat részben Oroszországból érkező zsoldosokkal, valamint fegyverzet átcsoportosításokat hajtanak végre és a sérült katonai eszközöket javítják. A szakadár fegyveres csapatoknál aktívan folyik az újoncok kiképzése, valamint egységeket szerveznek át. A kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldása érdekében február 12-én született újabb megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan szintén a fehérorosz fővárosban. A múlt szeptemberi minszki megállapodásokra épülő intézkedési csomag első pontja átfogó tűzszünetet írt elő. A dokumentum második pontjában az szerepel, hogy mindkét fél visszavonja a nehézfegyvereket egymástól ugyanolyan távolságra, hogy létrehozzon egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezet - azaz ütközőzónát - a 100 milliméteres és annál nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekre vonatkozóan. Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter március 18-án jelentette be Kijevben, hogy az ukrán fegyveres erők végrehajtották a nehézfegyverek kivonását a kelet-ukrajnai frontvonal mentén. Ugyanezt állították már a múlt hónap elején a szakadárok is. Kijev azonban azzal vádolja őket, hogy csak imitálják a nehézfegyverek visszavonását, azokat nem a kijelölt helyre, hanem oda telepítik át, ahonnan akár félórán belül visszaállíthatják eredeti helyükre. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői egyelőre nem erősítették meg, hogy a szemben álló felek valóban hiánytalanul végrehajtották volna a nehézfegyverek hátrébbvonását a frontvonaltól. Az elmúlt hetekben több ízben jelezték, hogy a szakadárok bizonyos területekre nem engedték be őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.