Kultúra

Kék róka és kortárs balett a szegedi színház áprilisi műsorán + FOTÓK

Kék róka és kortárs balett a szegedi színház áprilisi műsorán + FOTÓK

2015. március 18., szerda
Kék róka és kortárs balett a szegedi színház áprilisi műsorán + FOTÓK
szinhazsajttaj10_gs

Változás a műsortervben: Molnár Ferenc eredetileg áprilisra tervezett Az üvegcipők című kisszínházi bemutatója helyett a Kék róka háromfelvonásos színjátékot láthatják a nézők.

Gyüdi Sándor

főigazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a színház szerelmeseinek így sem kell lemondaniuk a darabról, a jövő évadban újra műsorra tűzik Az üvegcipőket.

Herczeg Ferenc

darabját

Bagó Bertalan

rendezésében mutatják be április 10-én, amelynek témája a 20. századi emancipált nő élete és helyzete a változó társadalmi normák tükrében. Az ötszereplős, nő és férfi kapcsolatát taglaló színjátékban

Szabó Gabi

Cecilet,

Kárász Zénó

a férjét, Pált,

Borovics Tamás

a titokzatos harmadik személyt, Sándort, míg Trill bácsit

Rédei Roland

, Lencsit pedig

Gidró Katalin

alakítja. A Szegedi Kortárs Balett

Ravel

fő művével, a Daphnis és Cholé-val tér vissza a színház falai közé.

Juronics Tamás

rendező-koreográfus elárulta, a szegedi feldolgozás némileg eltér a nehézkes dramaturgiai elemekkel fűszerezett történettől. Ravel eredeti műve ugyanis nem alkalmazható a kortárs balett keretei között, ezért Juronics más irányra fókuszált; a civilizáció és a vademberek viszonyát állítja színpadra. A darabban - a magyar színjátszásban rendhagyó módon - élő zenei kíséret működik közre, mégpedig a Szegedi Szimfonius Zenekarral. A szerepek is felcserélődnek: ezúttal a zenekari árok (pontosabban annak helye) biztosítja majd a táncteret, míg a produkcióban kiemelt szerepet kapott zenészek mintegy látványelemként kapnak helyet a színpadi háttérben. A kortárs balett társulata egyébként idén is részt vesz a fővárosban megrendezendő Tavaszi Fesztiválon, a Hoffmann meséi pedig felújított vendégprodukcióként az Erkel Színházban is bemutatkozik.

szinhazsajttaj06_gs

Gyüdi Sándor a szerdai sajtótájékoztatón emlékeztetett, március 15-e alkalmából a Szegedi Nemzeti Színház volt és jelenlegi tagjai közül többen is elismerésben részesültek, így például

Bodolay Géza

, a teátrum főrendezője Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át. Folytatódik a Függöny előtt, maszk nélkül kisszínházi beszélgetős est, amelynek április 23-i vendége

Király Levente

lesz. A kisebbik játszóhely két koncertnek is helyet biztosít a jövőben: az iskolai együttesek estje, vagyis az Éneklő ifjúság című gála április 17. és 19. között, valamint Csontváry 150 címmel a jubileumi évben inspirálódott zeneművek szólalnak meg április 30-án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.