Kultúra

Felszentelték az újraépített békéssámsoni templomot + FOTÓK

Felszentelték az újraépített békéssámsoni templomot + FOTÓK

2015. március 28., szombat
Felszentelték az újraépített békéssámsoni templomot + FOTÓK
bekessamsoni_templomszenteles48_gs

A vidéki Magyarország értékmegtartó és értékgyarapító erejét erősítik az új templomok - mondta az emberi erőforrások minisztere az újjáépített békéssámsoni templom felszentelésekor szombaton a Békés megyei településen.

Balog Zoltán

hangsúlyozta: az új templomok megerősítenek abban, hogy az értékeket, a hitet megtartani és gyarapítani kell; leginkább erre van szükség Magyarország vidéki peremterületein. Hozzátette: a kormány célja, hogy Budapest ismét Közép-Európa egyik legerősebb városa legyen kulturális, diplomáciai, gazdasági, üzleti és egyéb szempontból, ám ezzel egy időben visszaadja a vidéki embereknek azt a rangot és életminőséget, amelyet megérdemelnek. Szólt arról, hogy hányatott sors jutott egykor a vidéknek, de mára a mezőgazdaság a gazdasági növekedés húzóágazatává vált, a vidéki ipar népességmegtartó ereje nőtt. Hangsúlyozta: Magyarország nem gazdag ásványkincsekben, de emberi erőforrásban, emberi minőségben az. A templom újjáépítéséről elmondta: összefogott érte az egyház, a kormány, az önkormányzat és a közösség is. "Összefogás nélkül nem lesz felemelkedés" - jegyezte meg.

bekessamsoni_templomszenteles25_gs

A templomot megáldotta

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi püspök, aki elmondta: az újonnan felépített templom a régi nevét, a Sarlós Boldogasszony nevet kapta. Emlékeztetett arra, hogy két egyházi ünnep, a három napja ünnepelt Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony napja és a liturgikus naptár legszentebb ünnepe, a vasárnap kezdődő Nagyhét között avatják fel a békéssámsoni templomot. Az egybegyűltek figyelmét arra hívta fel, hogy Jézus nem a szenvedésével hozta el az embereknek a megváltást, hanem a szeretettel, amit adott; "azt akarta megmutatni, hogy csodálatos szép lehet az emberi élet". Ezt kell most a családban, a közösségben, a társadalomban is gyakorolni – fogalmazott a püspök.

Nagy Ferenc

helyi plébános a zsúfolásig megtelt templomban felidézte, hogy a település már tíz éve szorgalmazta, hogy újraépüljön a szent hely és mindvégig kitartóan imádkozott céljai eléréséért. Békéssámson korábbi katolikus templomát az 1950-es években pártutasításra bontották le azért, hogy helyét a termelőszövetkezet gépállomása foglalhassa el. Azóta ideiglenes helyen, egy korábbi iskolaépületben tartották a szertartásokat. A templomot –

Germán Géza

tervei alapján – mintegy százmillió forintból építették újjá, az összeg felét az egyházmegye állta, csaknem 40 millió forintot pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította az építkezéshez.

Balog Zoltán és Kiss-Rigó László jelenlétében avatták fel a békéssámsoni templomot.http://szegedma.hu/?p=522448

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.