Közélet

Elkészült a szén-monoxid mérők pozitív listája

Elkészült a szén-monoxid mérők pozitív listája

2015. március 13., péntek
Elkészült a szén-monoxid mérők pozitív listája
szenmonoxid_mero

Befejeződött a szén-monoxid mérők ellenőrzése. A laboratóriumi vizsgálatok összegzéseként elmondható, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly és idén összesen 42 féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a hatóság szakemberei szinte valamennyi, a piacon található terméket vizsgálat alá vontak.

Seszták Miklós

, nemzeti fejlesztési miniszter azután rendelte el a pozitív lista létrehozását, hogy a hatóság tavaly év végi vizsgálata megdöbbentő eredményeket hozott. Akkor 20-ból 19 vizsgált készülék alkalmatlan, vagy nem megfelelő minőségű volt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárságának kérésére a hatóság munkatársai idén további 22 féle, a kereskedelmi forgalomban fellelhető, illetve ezidáig nem vizsgált terméket ellenőriztek. Ebből a 22 féle termékből 11 féle megfelelt a vonatkozó biztonságossági követelményeknek. A vizsgálat eredményeinek összesítése alapján elmondható, hogy 30 féle termék (71%), vagyis az összes vizsgálat alá vont CO-érzékelők közel háromnegyede nem felelt meg a biztonságossági követelményeknek, míg 12 féle készülék (29%) teljesítette a vonatkozó szabvány vizsgált előírásait. A hatóság - a fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelme érdekében – a veszélyes termékek további forgalmazását megtiltotta. A vizsgált termékek

„pozitív”

és

„negatív”

listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

Koszorús László

, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívja fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Tanácsok:

• Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni. • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban. • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e. • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta! Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.