Kultúra

Elfeledett életművet mutat be a REÖK legújabb kiállítása

Elfeledett életművet mutat be a REÖK legújabb kiállítása

2015. március 25., szerda
Elfeledett életművet mutat be a REÖK legújabb kiállítása
lehel

Lehel István szegedi festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken, a REÖK-ben. A tárlat célja többek közt, hogy egy méltatlanul elfeledett, gazdag életművet mutasson be a közönségnek.

Értékmentés is a célja a REÖK legújabb, 2015. március 27-én nyíló kiállításának, mely

Lehel István

festő, grafikus munkáit mutatja be. A művész saját korában, az 50-es, 60-as években a szellemi élet partvonalára került, hiszen Szegeden akkoriban nem sok bemutatkozási lehetőséget biztosítottak nonfiguratív törekvéseknek. Illetve sajnálatos módon halála után sem fedezte fel magának a képzőművészeti szcéna a szegedi modernizmusként is aposztrofált életművét. Alkotásai később mappákból kerültek elő a jelentős műgyűjteményi hagyatéka átnézésekor.

Nátyi Róbert

művészettörténész, kurátor úgy fogalmazott: abban bíznak, hogy a tárlat felhívja a figyelmet erre a mára méltatlanul elfeledett, gazdag festői életműre, és ezáltal akár egyre több alkotás kerülhet elő különböző magángyűjteményekből is. A végső cél Lehel István integrálása a hazai képzőművészetbe. A több mint hatvan alkotás keresztmetszetét adja Lehel 60-as években és 70-es évek elején folytatott munkásságának. Az absztrakcióval érintkező festészete a mikro- és a makrokozmosz egyetemes összefüggéseit vizsgálja. Jellegzetes jelképekből felépített, dekoratív, kalligrafikus kompozíciói gyakran olyanok, mintha mikroszkóp alatt figyelnénk meg a világot. Munkásságára nagyban hatottak biológia szakon folytatott tanulmányai is.

Lehel István (1917-1973)

A festő, grafikus, művészettörténész több szállal kötődik Szegedhez. Családjával 1920-ban költözött a városba. Az egyetemen biológiát, majd művészettörténetet tanult. Rövid kolozsvári kitérő és a világháború után visszatért Szegedre, ahol művészettörténetből doktorátust szerzett. 1948-tól – kisebb megszakításokkal – a Szegedi Tudományegyetem jogelődjén, a JATE-n a művészettörténet előadója volt. A bajai festőiskolában

Rudnay Gyula

mellett sajátította el a festészet mesterségének alapjait. Könyvillusztrációi mellett, számos illusztrációja jelent meg a Kortárs, Valóság és a Tiszatáj című folyóiratokban. Jelentős volt műgyűjtői tevékenysége is, mely az iparművészet számos területére (bútor, szőnyeg, ikon, textil stb.) kiterjedt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.