Közélet

Délvidéki vendégekkel ünnepelt a szegedi KDNP + FOTÓK

Délvidéki vendégekkel ünnepelt a szegedi KDNP + FOTÓK

2015. március 14., szombat
Délvidéki vendégekkel ünnepelt a szegedi KDNP + FOTÓK
bankett5

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) belgrádi parlamenti frakcióvezetője volt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hagyományos, a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódó bankettjének szónoka Szegeden.

Haág Zalán

szegedi és

Kalmár Ferenc

Csongrád megyei KDNP-elnök meghívására vajdasági magyar politikusok is részt vettek a kereszténydemokraták tradicionális bankettjén, melyet több mint két évtizede minden évben a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódva tartanak meg a KDNP tagjainak részvételével. A Pick Klubban megtartott rendezvényen részt vett

Kovács Elvira

(VMSZ) belgrádi parlamenti képviselő, Európa tanácsi delegált és

Egeresi Sándor

, a vajdasági tartományi parlament VMSZ-képviselőcsoportjának vezetője is. Az ünnepi szónok

Pásztor Bálint

, a belgrádi szerb parlament VMSZ-frakciójának vezetője volt. A politikus többek között arról beszélt, milyen sokat jelent ma is a vajdasági magyarság számára nemzeti ünnepünk, és ennek kapcsán szólt a Szerbiában élő magyar kisebbséget is érintő nemzetpolitikai jelentőségű ügyekről. Köszönetet mondott Kalmár Ferencnek az Európa Tanácsban elért diplomáciai sikerért, mely a Kalmár-jelentés elfogadásában mutatkozott meg. Mint ismeretes, a Kalmár-jelentés felszólítja az Európa Tanács mind a 47 tagállamát, hogy ültessék át a területi autonómia-megoldásokat a gyakorlatba. A dokumentum utal a kollektív kisebbségi jogok jelentőségére, elvárásként fogalmazva meg a kisebbségi nyelvhasználat lehetőségének biztosítását a hivatalos ügyintézésben, a speciális oktatási intézményrendszer létrehozását, illetve a szabad kisebbségi média szavatolását. Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy nemcsak a határon túli magyarság érdekképviseleti szervei, hanem a szomszédos országok többségi nemzetei is azonnal értékelték a dokumentum jelentőségét, Magyarországon azonban a média kezdetben hűvös távolságtartással fogadta, pedig hazánk történelmi diplomáciai sikeréről van szó. Kalmár Ferenc, aki jelenleg az Országgyűlés elnökének tanácsadója, a jelenlévő Kovács Elvirának mondott köszönetet, hiszen a belgrádi parlamenti képviselő mint ET-delegált komoly munkát végzett és segítséget nyújtott azért, hogy a korszakos jelentőségű dokumentumot elfogadja az Európa Tanács. A cél természetesen az, hogy a jelentésben foglalt megállapításokat, illetve elvárásokat a kisebbségi magyarság érdekében át lehessen ültetni a szomszédos országok joggyakorlatába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.