Bulvár

Csináld magad szépségápolás természetes alapanyagokkal + FOTÓK

Csináld magad szépségápolás természetes alapanyagokkal + FOTÓK

2015. március 19., csütörtök
Csináld magad szépségápolás természetes alapanyagokkal + FOTÓK
nok_tavasza06kf

Nem kell egyből a boltba rohannunk, ha elfogyott a sampon, kiürült a fogkrémes tubus, vagy szeretnének egy természetes alapanyagokból álló arctonikot magunknak. Bánvölgyi Helga gyógyszerész feltárta neszeszere titkait és elárulta, hogyan készíthetünk otthoni körülmények között szépségápolási termékeket.

Bánvölgyi Helga

egy sokak által ismert, mégis rejtélyes, a szó legnemesebb értelmében vett különc közösségben ismerkedett meg közelebbről a gyógynövények felhasználási módjaival. A Somogyi megyei ökofalu, Visnyeszéplak olyan apró település, amelynek lakói önfenntartók; a háztartások mini gazdaságként működnek: terményeiket és termékeiket egymás között, valamint a környékbeli falvakban árulják, esetleg cserélik el - éppen mire van szükségük. Itt tanulta ki, fejlesztette tovább gyógyszerészeti ismereteit a helyi füves asszonyok segítségével. A "nomád" körülmények között eltöltött egy év hatására a városba visszaköltözve is folytatta ezt az életformát, már több mint három éve készít természetes alapanyagok felhasználásával magának, barátainak és megrendelésre környezet-, valamint bőrbarát készítményeket. A gyógyszerész kedden, a szegedi Nemzetiségek Házában avatta be a vegyszer és vegyi anyag mentes élet rejtelmeibe az érdeklődőket. Az interaktív előadáson a természetes mosás, takarítás és a szépségápolás került terítékre. Kiderült, mi mindenre használhatók az olyan, szinte minden háztartásban megtalálható termékek, mint a mosószóda vagy a szódabikarbóna és a méltatlanul alul értékelt ecet. Ezt a három összetevő külön-külön, vagy akár vegyítve is számos módon hasznosítható: a mosószóda helyettesíthető az illatanyagokkal dúsított mosószer helyett, a színmegőrző és vízlágyító hatásáról is ismert ecet pedig az öblítő alternatívája lehet. Bánvölgyi Helga szerint nem kell megijedni attól, hogy a ruhák felveszik az erős ecetszagot, száradás alatt az illatok kiszellőznek. Egy stresszes nap után a legjobb méregtelenítő fürdő alapanyaga a szódabikarbóna, a mindennapokban pedig a házilag készült szappan a legtermészetesebb megoldás. Hajmosáshoz a gyógyszerész erre alkalmas tisztító szappanokat, valamint illóolajokkal illatosított almaecetet ajánl, ugyanis e kombináció által csillogóbb, fényesebb lesz a haj.

nok_tavasza01kf

És hogy milyen illóolajat érdemes választani? A levendula a sebek kezelésére, ekcémára, idegi problémákra, a teafa a pattanásos bőrre alkalmazható, míg a boróka fertőtlenítő hatásáról, a kakukkfű gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, a citrom pedig a herpesz kezelésére jó. A levendulakivonatot a kismamák is használhatják, a gyógyszerész azonban felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a legtöbb készítményt csak 6 éven felüliek használhatják. Utóbbi figyelmeztetés a házilag készült fogkrémekre is igaz: a szódabikarbóna, nyírfacukor, dentonim, kaolin, sajtolt napraforgóolaj, kókuszzsír, grapefruitmag csepp, himalájasó és teafa összetevőkből álló, elsősorban felnőtteknek ajánlott készítmény helyett gyerekek esetében inkább a cukormentes táplálkozást és a tejfogak vizes fogkefével való átdörzsölését javasolja. De nemcsak a belsőleg alkalmazható termékeknél érdemes a környezetbarát szlogent szem előtt tartani, hanem az olyanok esetben is, mint a mélytisztító arctonik, vagy a hidratálók. Bánvölgyi Helga arctonikjai több területen is hasznosíthatók, nemcsak a pattanások kezelésére, de sebkezelésre és a gombás bőr fertőtlenítésére is alkalmas. Bemutatóba is hozott magával egy üveg saját főzetet, amelynek receptjét megosztotta a résztvevőkkel. A levendulafőzet alapú, termelői mézzel, himalájasóval, teafával és azkorbinsavval dúsított tonik annak ellenére, hogy nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket, nem igényli a hűtő 3 Celsius-fokos hűvösét, a nélkül is hosszú ideig eláll. A keddi interaktív bemutató végén a résztvevők egy általuk kiválasztott illóolajjal elkészíthették kedvenc méhviasz alapú arckrémjüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.