Közélet

Városi megemlékezés - Botka László: ma nincs 1848-hoz hű kormánya Magyarországnak + FOTÓK

Városi megemlékezés - Botka László: ma nincs 1848-hoz hű kormánya Magyarországnak + FOTÓK

2015. március 15., vasárnap
Városi megemlékezés - Botka László: ma nincs 1848-hoz hű kormánya Magyarországnak + FOTÓK
marcius_15_koszoruzas18_gs

Szeged szocialista polgármestere szerint ma nincs 1848-hoz hű, európai, értelmes, demokrata kormánya Magyarországnak. Botka László vasárnap a Tisza-parti városban tartott március 15-i megemlékezésen annak a véleményének is hangot adott, hogy "a mai kormány megfojtja a haza és haladás '48-as eszméjéből a hazát és a haladást is".

Az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő ellenzéki politikus az ünneplőkkel félig megtelt Klauzál téren úgy fogalmazott, 1848-ban a szegediek szabadságot, demokráciát, és így liberális demokráciát akartak. Mert ha a szabadság szótól valaki meg akarja fosztani a demokráciát, a lényegét akarja elpusztítani. Mert aki illiberális demokráciáról beszél, az a nemzet szabadságát és a demokráciát akarja leépíteni - hangoztatta

Botka László

. „1848 hősei igaz, boldog, szabad országot akartak, és álmukban sem gondolták volna, hogy ma, 167 évvel később könyékig túrnak a bőség kosarában illetéktelen, korrupt kezek. Hogy ma, 167 évvel később a jognak asztalánál az egyenlők mellett egyenlőbbek foglalnak helyet. Hogy ma, az igazság gyakran elbujdosik szégyenében Magyarországról” - mondta Botka László. Hozzátette, 2015-ben Magyarországon ismét kívánni kell nem csak a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését, de a jogegyenlőséget, az igazságos adórendszert, a hatalmi fékeket és ellensúlyokat is. Olyan kormányzást akarunk, mely nem osztja jókra és gonoszokra, hazafiakra és hazaárulókra a nemzetet, mely nem kirekeszt, hanem együttműködik, olyat, melynek öntudatos polgárokra és nem hiszékeny alattvalókra van szüksége - fejtette ki a politikus. A polgármester beszédét - amelyet az "Éljen a magyar szabadság, éljen az új Magyar Köztársaság!" fordulattal zárt - többször szakította meg a közönség tapsa. Az ünnepség végén az állami szervek, intézmények, civil szervezetek és a szegedi közgyűlést alkotó valamennyi párt képviselője megkoszorúzta a téren álló Kossuth Lajos-szobrot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.