Közélet

Balog Zoltán: a kóros elhízás visszaszorításához összefogásra van szükség

Balog Zoltán: a kóros elhízás visszaszorításához összefogásra van szükség

2015. március 20., péntek
Balog Zoltán: a kóros elhízás visszaszorításához összefogásra van szükség
tulsulyosak_europaban_mti

Magyarország a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságában a világranglistán, ennek megváltoztatásához a legszélesebb összefogásra van szükség - mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) XIV. kongresszusán pénteken Budapesten.

Balog Zoltán

a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a köznevelésnek, az egészségügynek, a médiának, a családpolitikának és a sportnak össze kell fognia, hogy "kultúraváltás" történjen Magyarországon. A hazai felmérések szerint a felnőtt népesség kétharmada túlsúlyos, és az elhízottak aránya az elmúlt húsz évben megduplázódott - mondta a miniszter, hozzátéve: a konferencián részt vevő szakembereknek kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy megváltozzon ez a helyzet. Ők felelnek ugyanis azért, hogy a túlsúlyosságuk miatt terápián részt vevő emberek ne csak testsúlyukban változzanak a kezelés végére, hanem "fejben" is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a sporttól az egészségügyön át a szociálpolitikáig, a családpolitika és az oktatás területén is bekapcsolódik ebbe a küzdelembe. Bizonyos értelemben még az egyházi ügyekért felelős államtitkárság is érintett ebben az ügyben - mondta a tárcavezető -, majd felidézte, hogy lelkipásztorként sokszor tette fel a kérdést gyerekeknek: mi a különbség a böjt, a diéta és a fogyókúra között? Arra akarta rávezetni őket, hogy a böjtben nem az ételről való lemondás a fontos, hanem az, ami az étel helyett van, illetve kell, hogy legyen. Az igazán jó fogyókúrákban kell lennie valamilyen magasabb rendű célnak - tette hozzá. Arra a belátására van szükség, hogy az életcél magasabb, mint a fogyasztás vagy éppen a fogyasztástól való tartózkodás az egészség érdekében. Balog Zoltán kiemelve a sport szerepét emlékeztetett arra, hogy a köznevelés átalakításának eredményeként 2012. szeptemberétől felmenő rendszerben bevezették a mindennapos testnevelést. Ennek eredményeképpen idén szeptembertől már 1 millió 173 ezer gyermek fog minden tanítási napon sportolni. Ehhez kapcsolódik, hogy csak belföldi forrásból ebben az évben 12 milliárd forintot költ a kormány tanuszoda és tornacsarnok, tornaterem építésére. Fontos, hogy az iskolai sport egyre népszerűbb Magyarországon: a 2009. évi 5 százalékról négy év alatt 15 százalékra nőtt a rendszeresen sportolók aránya, és ha így haladunk, 2018-ra elérjük, hogy félmillió gyermek lesz igazolt sportoló – tette hozzá. Az eseményen Balog Zoltán átadta a március 15. alkalmából odaítélt Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Bedros J. Róbertnek, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosának. Az indoklás szerint Bedros J. Róbert „kimagasló gyógyító, oktató, tudományos és kórházigazgatói munkája, valamint a MOMOT megalapítása és működése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” kapta az elismerést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.