Közélet

Az is lehet rászoruló, akin kívülről nem látszik + FOTÓK

Az is lehet rászoruló, akin kívülről nem látszik + FOTÓK

2015. március 16., hétfő
Az is lehet rászoruló, akin kívülről nem látszik + FOTÓK
etelt_adok_etelt_kapok09_gs

Pillanatok alatt zsemlék, zacskós levesek, só, narancs, alma és még megannyi tartós élelmiszer került az Ételt adok - Ételt kapok szlogent viselő ládába, várva a rászorulókat. A rókusi templom udvarában jártunk.

"A jó Isten áldja meg magukat!" - hálálkodott a rókusi templom udvarában felállított ételgyűjtőtől távozóban egy pár, akik közösen néhány narancsot, almát és konzervet vettek magukhoz. Valahányszor arra járnak, mindig bekukkantanak a zöld ládába, ügyelve arra, sose vegyenek el többet, mint amennyire éppen szükségük van. Tekintettel vannak másokra, hiszen tudják, utánuk még számos nehéz sorú család, vagy egyedülálló keresi fel reményekkel telve az ételgyűjtőt. Március eleji

cikkünk után

a témával foglalkozott az

RTL Klub

is, ők is arról számoltak be, hogy egy-két család viszi el az összes ételadományt. Felkerestük a kezdeményezőket, és megnéztük, a gyűjtőhely vajon ellátja-e funkcióját. Összeszámolni is nehéz lenne, milyen sokan érkeztek megtömött szatyrokkal a templomkertbe ottjártunkkor, hogy a boltból hazafelé tartva hozzanak magukkal néhány dolgot. Pillanatok alatt zsemlék, zacskós levesek, só, narancs, alma és még megannyi tartós élelmiszer került az Ételt adok - Ételt kapok szlogent viselő ládába, várva a rászorulókat. Az egyik adományozó hölgy elárulta, amikor csak teheti, hoz magával néhány apróságot, évekkel korábban ugyanis saját bőrén tapasztalta meg a reménytelenség gyötrő súlyát. "Nem csak hajléktalanok kereshetik fel a Szent Gellért utca felől megközelíthető gyűjtőhelyet. Sok olyan rászoruló van, akiken nem látszik, hogy nélkülöznének, a hónap végén viszont már nem jut pénz ételre. Ők általában nehezen vállalják fel helyzetüket, ugyanakkor végtelenül hálásak. Személyesen többször is találkoztam már ilyen emberekkel."

Mátrai Erika

további hét társával együtt együtt (név szerint:

Somi Béla, Gáborné Hegedűs Beáta, Limpekné Erzsébet, Dobozy Réka, Rné Saci

és

Tary Tibor

) kezdeményezte az ételgyűjtő felállítását a pécsi láda mintájára egy hónappal ezelőtt. Az ötletelésből tervek, a tervekből végül eredmény lett:

Kretovics László

, a Szent Rókus-templom plébánosának hozzájárulásával megvalósulhatott a szegedi Ételt adok - Ételt kapok gyűjtőhelye, amelyet egyre több adakozó - névvel és név nélkül egyaránt - keres fel.

etelt_adok_etelt_kapok01_gs (2)

A láda célja, hogy a benne elhelyezett ételekből a kert nyitva tartási idejében (a vasárnap kivételével 7 és 19 óra között) bárki elvihet, ügyelve arra, hogy a később érkezőknek is jusson. Az adakozók olyan polgárok, akik saját pénzükön töltik fel a gyűjtőt. "A működési elv egyelőre sokaknak furcsa, de már több mint 300 fő csatlakozott a

Facebook-csoportunkhoz

, ők mind szívügyüknek érzik a kezdeményezést. Természetesen vannak olyan adományozók is, akik nem tagjai a teamnek, ugyanakkor szájhagyomány útján terjed a dolog, ami azért is jó, mert így a rászorulókhoz is eljut a híre" - folytatta Mátrai Erika. A szociális segítségnyújtásba olyanok is bekapcsolódnak, akik nem tartoznak a templom hívei közé, de szívesen segítenek. Az emberi jóság nem hithez, vagy hitetlenséghez kötött - hangsúlyozta a rókusi templom plébánosa, majd hozzátette, az udvarban felállított ládához napjában többször jönnek a rászorulók. "Adakozó és rászoruló részéről egyaránt ki kell, hogy alakuljon ennek kultúrája. Az embernek meg kell tanulnia, hogy csak azt vigye el, amire valóban szüksége van, vagyis gondoljon másokra is" – tette hozzá Kretovics László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.