Kultúra

"A turizmus eszköz a határon túli magyarság megmaradásához" - Hazajárók és turisztikai nap a Délvidék Házban + FOTÓK

"A turizmus eszköz a határon túli magyarság megmaradásához" - Hazajárók és turisztikai nap a Délvidék Házban + FOTÓK

2015. március 22., vasárnap
"A turizmus eszköz a határon túli magyarság megmaradásához" - Hazajárók és turisztikai nap a Délvidék Házban + FOTÓK
hazajarok_delvidek_haz14_gs

A Duna Televízión futó honismereti sorozat szereplői látogattak el pénteken Szegedre, hogy egy közönségtalálkozó keretein belül meséljenek élményeikről, az esemény egy a Kárpát-medencei turizmussal foglalkozó szakmai nap részeként jött létre a Délvidék Házban.

4 elkészült évad, 115 adás, 111 közönségtalálkozó - számokban így lehetne leírni a Duna Televízión 2011 óta futó

Hazajárók

című sorozatot, amely a Kárpát-medence legszebb, legérdekesebb tájait és határon túli magyar közösségeit mutatja be a nézőknek.

Kenyeres Oszkár

és

Jakab Sándor

, a műsor két szereplője mesélt a műsor létrejöttéről, az egyes epizódok elkészítéséről, és az utazások során felmerülő nehézségekről. A műsor alapvető célja a Kárpát-medence kevésbé ismert helyeinek, természeti kincseinek bemutatása, túratippek adása a turistáknak, mindezt összekötve a határon túli magyarság mindennapjainak leírásával. "Minden résznek egyedi története van a túrázáson felül, mindig az adott helyszínhez kötődő témával, például a Gyergyói-havasokban a helyi farsangi szokásokról, a Háromszéki-havasokban az ottani húsvéti határkerülésről, Krasznahorka váránál pedig a helyi pásztortalálkozóról szólt a Hazajárók aktuális epizódja" - mondta el Kenyeres Oszkár, aki műsor szerkesztője is, az ő feladata az adott túra megtervezése, megtöltése tartalommal.

hazajaro_hegygerinc

A hazajárók a Fogarasi-havasok hófödte gerincén.

Egy rész leforgatása három-négy napot vesz igénybe, ilyenkor egy, helyi túravezetőkkel megerősített hat fős csapat vág neki a vadregényes tájaknak, a két műsorvezető, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor,

Schödl Dávid

operatőr, aki 10-12 kilogrammos felszerelés cipelésével minden forgatást teljesítménytúraként él meg,

Moys Zoltán

rendező, forgatókönyv- és narrációíró (a műsor narrátora

Tokaji Csaba

színész, de ő csak a stúdiómunkálatokban vesz részt), valamint a kameraállvány szállítója, az állandóan utazó csapat tagja még a hangtechnikus,

Tóth József

, illetve a technikus, sofőr és mindenes

Kiss Attila

, aki statisztaként feltűnt már a sorozatban horvátországi halászként, munkásként, illetve idegenvezetőként is. A helyszíneken felvett körülbelül 4-5 órányi anyagból áll össze a műsor 25 perce.

Pásztorkutyák, pálinka, kitört jobbelső - nehézségek a forgatásokon

"Bár a túráink döntő részét gyalog tesszük meg, számos rendhagyó járművet volt szerencsénk kipróbálni több-kevesebb sikerrel" - fejtette ki Jakab Sándor, majd belekezdett a végeláthatatlan felsorolásba a kenutól, kézi hajtású komptól a motor - illetve kutyaszánon át a hajtányig, szénásszekérig és a katonai járművekig, nem nélkülözve a vitorlásversenyt és a siklóernyőt sem. Ezeken az utazásokon számtalan nehézségbe ütköznek a hazajárók, melyeket

fotókon is megörökítettek

, ezek közé tartoznak az időjárás viszontagságai, a hirtelen leszálló köd, melynek sebességét csak a gyorsan lecsapó felhőszakadások és a hóviharok közelítik meg. "Egy alkalommal a menedékházunkat betemette a hó a Páring-hegységben, három óra ásás után szembesültünk a ténnyel, hogy az ajtó befagyott, majd az ablakon keresztül bemászva rádöbbentünk, hogy a házban is méteres hó áll" - részletezte az úti élményeket Kenyeres Oszkár. Kiemelte a festői szépségű, hegycsúcsokról készített naplementét megörökítő felvételek hátrányát, vagyis a sötétben való többórás leereszkedés veszélyességét.

hazajarok_pasztor

Jóban kell lenni a pásztorokkal.

A technika ördöge sem kíméli a túrázókat, járműveik elakadtak, defektet kaptak, egy alkalommal kiszakadt a gépkocsi jobb első kereke, egyszer pedig karambolozott is a stáb Horvátországban. A hazajáróknak többször meggyűlt már a bajuk a pásztorkutyákkal, azonban a legnagyobb kihívásként a mindenhol állandó jelleggel felmerülő visszautasíthatatlan kínálások, legyen szó finom húsokról, süteményekről, vagy éppen pálinkáról. A Hazajárók ugyan nem tekint vissza hosszú múltra, mégis több elismerést kapott már a sorozat, ezek közül a legkiemelkedőbb a Magyar Örökség Díj, melyet 2012-ben kapott meg a stáb, illetve a Bocskai-díj, és egy emlékérem Salgótarján városától, nem beszélve a rengeteg pozitív visszajelzésről, melyeket a közönségtalálkozókon kapnak a műsor szereplői. A szegedi a 111. közönségtalálkozó volt a sorban, az anyaország összes megyéjében, a Felvidéken, Délvidéken és Székelyföldön is megfordult már ezzel a eseménysorozattal, valamint már Pakisztánba is eljutott a Hazajáró híre.

hazajaro_pakisztan

A műsor matricája a pakisztáni Nanga Parbatnél egy útjelző táblán.

Csillagösvényen Tóthfaluig

A Hazajárók közönségtalálkozót turisztikai szakmai nap követte, elsőként

Posch Dániel

, a Csillagösvény utazási irodától tartott előadást. Kiemelte, hogy sajnos kevesen foglalkoznak hazai utak szervezésével, szinte csak a Csillagösvény, az utazási iroda 50 fajta utat szervez jelenleg, a Kárpát-medencei túrák mellett

II. Rákóczi Ferenc

fejedelem törökországi és

IV. Béla

magyar király dalmáciai útjait is lekövetik a Csillagösvény túrái. "Azért fontosak ezek az utazások, mert ma még olyan magyar közösségeket találhatunk a határainkon túl, amelyekről nem valószínű, hogy tíz év múlva is meglesznek" - mondta el Posch Dániel. Példaként említette a moldvai csángókat, akik megőrizték archaikus nyelvüket, vagy a Hollókői Rimócot, ahol még él a népviselet. A délvidéki idegenforgalom problémáiról beszélt

Szatmári Sándor

, délvidéki idegenvezető, aki megoldandó gondként emelte ki egyrészt az infrastruktúra hiányát, hiszen egy ötven fős csoportnál a szállásolás, vagy éppen az illemhelyek nem elégséges állapota, száma alapvető problémát jelenthet, illetve hangsúlyozta az idegenvezetők felkészületlenségét, ugyanis a határon túli területek idegenvezetői gyakran nem tudnak teljes mértékben helyt állni, ugyanis a helyiek, akik szerb vagy román iskolába jártak, vagyis a többségi nemzet csúsztatásokkal tűzdelt történelem- és földrajzoktatásában részesültek, nem ismerik a magyar vonatkozásokat, melyek igazán érdeklik az anyaországi turistákat, a magyarországi idegenvezetők pedig, bár ismerik a helyszínek történetét, nem tudnak románul, vagy éppen szerbül és nem ismerik a helyi viszonyokat, ami nem kevés bonyodalmat okozhat. A probléma megoldásaként tartományi idegenvezetői oktatás létrehozását javasolta Szatmári Sándor. A délvidéki turizmus fellendítése érdekében pedig a vízi turizmus, a hajózás fejlesztését, illetve a gasztroturizmus hangsúlyossá tételét szorgalmazta az idegenvezető.

hazajarok_delvidek_haz15_gs

A következő előadó,

Faragó Zoltán

a kőolajkincse miatt Délvidék Dallas-ának nevezett Tóthfaluból érkezett, amely 650 fős délvidéki magyarlkata település különleges turisztikai modellt épített ki. A falu nevét alapítójáról,

Tóth József

földbirtokosról kapta, aki örökös híján földjeit szétosztotta zsellérjei között, valamint egy templommal és csendőri irodával is megtámogatta a jövő nemzedékek életét. Tóthfalu, bár kocsmája nincs - viszont van pálinkafőzdéje, rendelkezik több parkkal, számos szoborral, kihelyezett gimnáziummal, futball-akadémiával és zeneiskolával is. A tóthfalusiak különböző programokkal várják az arra járókat: bor- és pálinkakóstolókkal, előadásokkal, túrákkal, kulturális estekkel, koncertekkel, helyi különlegesség a Tóthfalusi trakta, melynek lényege, hogy helyi ételekkel és italokkal kínálják zeneszó mellett a vendégeket a népviseletbe öltözött tóthfalusiak. "Ez a falu élni akar" - indokolta meg a település fejlődését Faragó Zoltán, aki szerint a tóthfalusi modell lényege a szeretet, az összetartás és a ragaszkodás az ősi gyökerekhez és nagyapáik örökségéhez. Az utolsó előadás keretein belül a Hazajárók egyik műsorvezetője, Kenyeres Oszkár beszélt a műsor szellemiségét hordozó egyesület létrehozásáról, amely a dualizmus korában alakított első magyar turisztikai szervezet, a Magyarországi Kárpát Egyesület mintájára működne, vagy is egy egységes Kárpát-medencei turisztikai hálózatot építenének ki. Az egyesület stratégiai partnerséget építene ki más hasonló szervezetekkel, aminek segítségével az utazók könnyebben megtalálhatnák a programokat és az érdekességeket a környéken, kialakítanának egy Hazajáró szálláshálózatot, amelyeket kihasználva a túrázók bejárhatnák a műsor forgatási helyszíneit, az ilyen jellegű Kárpát-medencei túrákat egy jelvényszerző mozgalommal, illetve az egyesületen belüli kedvezményekkel ösztönöznék a szervezők. Tervben van egy Hazajáró tábor alakítása is, a jelenlegi elképzelés szerint az leső tábort Csobánkán tartanák meg június végén. "A turizmus eszköz a határon túli magyarság megmaradásához" - zárta gondolatait Kenyeres Oszkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.