Egyetem

A Sófi-alapítvány 14 éve támogatja a szegedi tehetséges biológusokat

A Sófi-alapítvány 14 éve támogatja a szegedi tehetséges biológusokat

2015. március 17., kedd
A Sófi-alapítvány 14 éve támogatja a szegedi tehetséges biológusokat

Ebben az évben március 19-én (csütörtökön) rendezi meg tudományos konferenciáját biológushallgatók számára az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (Temesvári körút 62.). Az eredményhirdetés és a díjak ünnepélyes átadása 13:15-kor kezdődik. Az eltelt évek alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.

Sófi József,

az alapítvány létrehozója 1990-ben ígéretes biológusként végzett a szegedi egyetemen, ám anyagi okokból el kellett hagynia a tudományos pályát. Vállalkozásokba kezdett, és megfogadta, hogy ha sikeres lesz, támogatni fogja a tehetséges hallgatókat, hogy ők ne kényszerüljenek elhagyni a kutatói pályát. 2001-ben megalapította a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, amely kezdetben a biológushallgatók, majd 2006 óta a szegedi egyetem minden hallgatójának támogatását küldetésének tekinti. Az évente megrendezendő konferencián a biológushallgatók kutatási témájukról tartanak előadásokat, és az alapítvány kuratóriuma ennek alapján ítéli oda a Sófi-ösztöndíjakat. A rangos tudományos seregszemlére idén 17 pályázó nevezett két kategóriában: biológia mesterképzés és biológia doktori iskola. A legkiválóbb Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók kiemelkedő karriert mutattak fel az elmúlt tizennégy év során. Többek között itt érte el első sikereit a kétszeres Sófi-ösztöndíjas Lipinszki Zoltán molekuláris biológus, aki később Junior Prima Díjat is kapott, ma a Cambridge-i egyetemen kutat. Maróti Gergely az Egyesült Államokból hazatérve világszínvonalú kutatócsoportot alapított Szegeden. Szebeni Gábor, Marosi Máté és Tóth Andrea rangos külföldi kutatóintézetekben dolgozva öregbítette a Sófi-alapítvány hírnevét. A kétszeres Sófi-ösztöndíjas Nagy László az USA-ból jött haza és elnyerve az MTA Lendület programját, önálló kutatócsoportot hozott létre. Sófi József és alapítványa tehetséggondozó tevékenységét számos díjjal ismerték el, így 2008-ban Kármán Tódor-díjjal (a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés). Továbbá a Szegedi Egyetemért Mecénásdíjjal, az SZTE Természettudományi és Informatika Kar Mecénás díjával és 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díjával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.