Közélet

Wittner Mária Szegeden: a kommunizmus szelleme kísért Ságvárival + FOTÓK

Wittner Mária Szegeden: a kommunizmus szelleme kísért Ságvárival + FOTÓK

2015. február 25., szerda
Wittner Mária Szegeden: a kommunizmus szelleme kísért Ságvárival + FOTÓK
megemlekezes_koszoruzas33_gs

Az elnyomó rendszer történelemhamisítását a mai, fiatal generációnak kell kiigazítani - hangsúlyozta Szegeden a kommunizmus áldozatainak emléknapján Wittner Mária. Az '56-os halálraítélt szerint Ságvári Endre egy terrorista volt, nevével pedig még mindig a kommunizmus szelleme kísért.

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, tizenöt éve tisztelgünk ezen a napon az elnyomó rendszer üldözöttjei és megölt, kisemmizett tagjai előtt. Szegeden a Glattfelder téren tartott ünnepséget a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat, ahol beszédet mondott

Juhász Tünde

kormánymegbízott és

Wittner Mária

'56-os elítélt is. "Nem áll rendelkezésre olyan forrás, amely hitelt érdemlően összegezné: hány Csongrád megyeit vitt el a fekete autó, hányan haltak meg munkatáborokban, hány embert nyomorított meg testben vagy lélekben az Államvédelmi Hatóság?" - mondta a megemlékezőknek Juhász Tünde. Ezért is olyan fontos a kormánymegbízott szerint minden olyan kormányzati törekvés, amely a múlttal való szembenézést szolgálja. A 2015-ös évet a kormány a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások évének választotta, melynek számos kárvallottja volt megyénkben is, fontos tehát, hogy emlékezzünk rájuk. "Idő kell a borzalmak feldolgozásához, de a hallgatás ideje, amikor nem volt szabad beszélni mindezekről, szerencsére már lejárt" - emelte ki a kormánymegbízott.

A megemlékezés díszvendége volt Wittner Mária is, aki nőként fegyverrel a kezében harcolta végig az 1956-os forradalmat, először halálra, majd életfogytiglanra ítélték. Wittner szerint a Ságvári Endre neve melletti kiállás egy újabb bizonyíték arra, hogy történelmünkkel nem tudtunk még kellőképp elszámolni. "Ságvári Endre egy terrorista volt, a törvényes renddel szállt szembe és lőtt le egy rendőrt. Milyen rendszerváltás volt, hogyha még mindig vannak olyanok, akik kiállnak mellette? Döbbenetes, hogy a 2000-es évek közepén is ellenforradalomként tanították 1956-ot a budapesti pedagógusképzőben. Mennyire becsüljük meg a halottainkat, áldozatainkat, akik az életüket adták azért, hogy a fiatalok szabadon élhessenek?" - tette fel a kérdést. Az '56-os szerint a mostani, fiatal generáció feladata, hogy az elnyomó kommunista rendszer hazug propagandája helyett feltárja az igazságot. Az ünnepi beszédeket koszorúzás követte, majd a téren található emlékmű lábához mindenki elhelyezhetett egy-egy gyertyát, vagy mécsest az áldozatokért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.