Kultúra

Vilmos herceg és Katalin is herendi porcelánt kapott nászajándékba

Vilmos herceg és Katalin is herendi porcelánt kapott nászajándékba

2015. február 7., szombat
Vilmos herceg és Katalin is herendi porcelánt kapott nászajándékba
herendi_kiallitas_megnyito16kf

Tudta, hogy Sztálinnak volt herendi porcelánkészlete, amit a születésnapjára kapott, de sosem használta? És azt, hogy György angol herceg is a magyar kézműves manufaktúra kétfülű bögréjéből ihatja reggelente a kakaóját? Simon Attilával a REÖK pénteken nyílt pazar kiállításán beszélgettünk.

Keresve sem találnák még egy olyan nagy múltú kézműves műhelyt, mint a Balaton és Bakony találkozásánál található Herendi Porcelán Manufaktúra, ahol már közel 200 éve ugyan azzal a technikával készülnek a vázák, tálalók, és tányérok. Herend nevét örökre felvéste a térképre a kis műhely, amely mára már nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is a luxus szimbóluma. Nem csoda hát, hogy azok a háziasszonyok, akik nászajándékul herendi készletet kaptak, még a legnagyobb ünnepnapokon sem terítenek a készlettel, inkább gondosan őrzik a ház kincseit rejtő üvegvitrinben. A manufaktúra több száz darabja egy kiállítás erejéig Szegedre költözött, a Tisza-parti városnak is legimpozánsabb épületébe, a Reök-palotába. A virágmintákkal tarkított szecessziós épülethez természetesen hasonló stílusban készült használati tárgyak illettek, ezért a kézműves üzem is ezek közül válogatta össze a tárlatra szánt darabokat.

Simon Attilától

, a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, a hajdanán "fehér aranyként" emlegetett porcelán nemzetközileg óriási népszerűségnek örvend, ami egyrészt annak köszönhető, hogy az alakulása óta őrzi a hagyományokat, legyen szó bármilyen innovációs fejlesztésről, másrészt pedig a neves nemzetközi kiállítások is szívesen látják tárlataikon. Bécs, Berlin, Szentpétervár és London expóin - csak hogy a legnagyobb városokat említsük - más magyar márkák eddig csak kis részvételi aránnyal mutatkozhattak be.

herendi_kiallitas_megnyito05kf

"A herendi porcelán számos dekorja híres megrendelő nevét viseli, a Viktória-minta például az 1851-es Londoni Világkiállítás óta őrzi az angol királynő nevét, aki első megrendelője volt a mintának. Továbbá ide tartozik az 1930-as évek Apponyi-mintája is, amit a grófról neveztek el, valamint az Eszterházy-minta is, amit a család fejlesztett ki. A mai napig tartjuk azt a hagyományt, hogy művészekről nevezzük el a termékeket." Nincs olyan uralkodóház, ahol ne ismernék a herendi porcelánt, például Vilmos herceg és Katalin hercegné hivatalos magyar nászajándéka (a Royal Garden) is egy ilyen készlet volt, sőt, kisfiúk, az újszülött György herceg is Herendről kapott ajándékot. "A trónörökös egy kétfülű bögrét, csengőt, egy tálkát és egy úgynevezett fogdobozt kapott, amiben a család gyűjtheti a kicsi kihullott tejfogait" - ismertette az ajándékcsomag tartalmát a vezérigazgató. A manufaktúra 60 országgal ápol kereskedelmi kapcsolatot, évente mintegy 300-400 új terméket dob piacra. Hungarikum, a Magyar és az Európai Kulturális Örökség sorai között jegyzett porcelántermékek mindig a luxus és elegancia képviselői voltak, összes árbevételük 75 százalékát az exportból befolyó összegek teszik ki. Japán, Oroszország, USA, Nagy Britannia és az arab régió előszeretettel rendel Herendről, s bár a hazai kereslete az arányokat tekintve kisebb, aki különleges ajándékot keres ismerőseinek, szívesen választja a pazar porcelánt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.