Közélet

Veszprémi választás - Kész Zoltán független jelölt nyerte a mandátumot (FRISSÍTVE)

Veszprémi választás - Kész Zoltán független jelölt nyerte a mandátumot (FRISSÍTVE)

2015. február 22., vasárnap
Veszprémi választás - Kész Zoltán független jelölt nyerte a mandátumot (FRISSÍTVE)
kesz_zoltan_mti

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg.

Némedi Lajosra

, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka,

Varga-Damm Andreára

, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott,

Gerstmár Ferencet

, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Bősze Ferenc

(független) jelölt az érvényes szavazatok 2,75 százalékát szerezte meg,

Horváth Lajos

(független) a 0,68 százalékát,

Kásler Árpád

(A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) a 0,4 százalékát,

Szentpáli Kolos

(Magyar Munkáspárt) 0,38 százalékát,

Karancsi Tibor

(független) 0,34 százalékát,

Papp András Pál

(független) a 0,22 százalékát,

Szepessy Zsolt

(Összefogás Párt) 0,14 százalékát, míg

Varga Péter Miklósné

(Aquila Párt) a 0,08 százalékát. Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert

Navracsics Tibort

, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

Kész Zoltán

győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről. A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt. A szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.