Közélet

Vasárnapi pihenőnap: az LMP törvényjavaslatot nyújt be a kertészetek érdekében

Vasárnapi pihenőnap: az LMP törvényjavaslatot nyújt be a kertészetek érdekében

2015. február 1., vasárnap
Vasárnapi pihenőnap: az LMP törvényjavaslatot nyújt be a kertészetek érdekében
mano_kerteszet

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a kertészetek vasárnap is nyitva tarthassanak, az ellenzéki párt szerint ugyanis tévedés volt a Fidesz részéről, hogy ezeket a vállalkozásokat is egy kalap alá vette a kiskereskedelem egészével.

Lengyel Szilvia

, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője és Sallai R. Benedek az LMP országgyűlési képviselője közös, vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "az érdemi egyeztetés és előkészítés nélkül kierőszakolt" vasárnapi zárva tartás súlyosan veszélyezteti a kertészeti árudákat, szezonális faiskolai árudákat. "Bár képviseletükért több szakmai szervezet is kiállt, a kormány ezúttal is figyelmen kívül hagyta a józan érveket, a fideszes többség pedig ismét azelőtt döntött, hogy gondolkozott volna" - jegyezték meg. Hozzátették: a kertészetek forgalmát eleve befolyásolja a szezonális működés, esetükben nem is érvényes a kormány érvelése a vasárnapi pihenőidőről, hiszen a lerakatok többsége december végétől márciusig amúgy is zárva tart. "Termékpalettájából adódóan a legtöbb kertészeti áruda alapterülete meghaladja a törvény által meghatározott 200 négyzetmétert, de teljes tévedés ezen az alapon egy kalap alá venni például az élelmiszert, műszaki cikket, ruhát forgalmazó üzletekkel" - olvasható a közleményben. Mint írták, az LMP törvényjavaslatot nyújt be, amely mentesítené a kertészeteket a vasárnapi zárva tartás alól, "ezzel több száz vállalkozás működése, több ezer munkavállaló megélhetése menthető meg".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.