Közélet

Több száz diák "tűnt el" a Delfi Koronája Alapítvány iskoláiból

Több száz diák "tűnt el" a Delfi Koronája Alapítvány iskoláiból

2015. február 4., szerda
Több száz diák "tűnt el" a Delfi Koronája Alapítvány iskoláiból
delfikoronaja

Törölte a hatósági nyilvántartásból a Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolát a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A szegedi székhelyű alapítvány a bejelentett 724 helyett mindössze 266 diákját tudta igazolni, a pedagógusok nem kapták meg fizetésüket, az intézménynek pedig sem székhelye, sem pedig vezetője nem volt hivatalosan.

Honlapja szerint

a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány 2006-ban jött létre azért, hogy szakképző iskolák létrehozásával biztosítsák a tanulók számára az élethosszig tartó tanulás lehetőségét, az esélyegyenlőséget, a képzés-átképzés rugalmasságát. Elősegítenék a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők képzését, valamint nagy hangsúlyt fektet az idegen nyelvi, illetve az informatikai képzésre egyaránt. A honlap bizonyos aloldalai egyébként nem is elérhetőek, sokhelyütt pedig elavult információkat tartalmaz - legutoljára a 2010/2011 tanévről tüntet(ne) fel intézményvezetői beszámolót, ám ez a link sem üzemel. A Csongrád megyei Kormányhivatal sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint azonban az alapítvány működésével kapcsolatban még ez a legkisebb probléma.

Nincs intézményvezető, nincsenek tanárok, nincsenek meg a diákok

Az alapítványi iskola nyolc megyében működtet telephelyet országszerte. A zalaegerszegi, veszprémi és berettyóújfalui tagintézmény vezetői arról számoltak be, hogy ezen helyeken megszűnt az oktatás, mert a pedagógusok a tanév során nem kaptak fizetést, az oktatás megszűnésével pedig veszélybe került a diákok továbbtanulása. Az intézmény finanszírozását tavaly decembertől a Magyar Államkincstár felfüggesztette, a kormányhivatal pedig megindította a fenntartó törvényességi ellenőrzését. A korábbi, csongrádi székhelyen a kormányhivatal elvégzett egy ellenőrzést, melynek során kiderült, hogy ott érvényes bérleti jogviszony sem áll fenn, így a székhely hivatalosan megszűnt.

juhasz_tunde01_gs

Juhász Tünde kormánymegbízott úgy nyilatkozott: az Oktatási Hivatal megkeresésére a Csongrád Megyei Kormányhivatal felszólította a fenntartót, hogy jelentse be, ki jogosult az intézmény képviseletére, illetve milyen intézkedéseket tett az intézményvezetői állás betöltésének érdekében. A fenntartó a tavaly december 17-én átvett végzésben foglaltaknak a mai napig nem tett eleget. Ez önmagában elegendő lenne a működési engedély bevonására, de az ellenőrzés során további visszásságokra is akadtak. Három pedagógust is meghallgattak, akik elmondták: a 2014/15-ös tanévben nem rendelkeztek sem munkaszerződéssel, sem megbízási szerződéssel, és fizetést sem kaptak munkájukért. Jelenleg az intézménynek nincs megbízott vezetője és olyan személy sincs, amely annak hivatalos képviseletére jogosult lehetne. Kiderült továbbá: a köznevelési információs rendszerben (KIR) számon tartott, tehát hivatalosan bejelentett 728 tanulóból csupán 266-ot tudott igazolni. A Csongrádon működő tanintézmény 65 lejelentett tanulója helyett a tényleges létszám csupán 11 fő volt.

juhasz_tunde_sajttaj01_gs

"Az intézmény nem rendelkezik tehát a működéséhez szükséges, alapvető személyi és tárgyi feltételekkel sem. Ennek tudatában a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány fenntartásában működő, Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskola működési engedélyét visszavonom, és a nyilvántartásból törlöm" - magyarázta Juhász Tünde. Két héttel ezelőtt már elrendelték az előzetes letartóztatását a Delfi Koronája Alapítvány vezetőjének különösen nagy vagyoni hátrány okozó költségvetési csalás miatt, ellene hűtlen kezelés miatt már eljárás folyik a Szegedi Törvényszéken. A kormányhivatal kijelölte azokat a nevelési- oktatási intézményeket, ahol a megszűnt intézménnyel jogviszonyban álló tanulók folytathatják tanulmányaikat. Ezen állami fenntartású intézmények a tanulók felvételét nem tagadhatják meg. A gyors ügyintézés elengedhetetlen, mivel a 12-es évfolyamnak február 15-ig jelentkezni kell az érettségire - tette hozzá a kormánymegbízott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.