Közélet

Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól Szegeden és Vásárhelyen

Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól Szegeden és Vásárhelyen

2015. február 19., csütörtök
Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól Szegeden és Vásárhelyen

A múlt század genocídiumairól és a zsidó-keresztény együttélés színtereiről rendeznek konferenciát február 20-22 között Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Az Emlékpontban vasárnap 11 órakor kezdődő tanácskozáson előadást tart Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola szervezésében három napos konferenciát rendeznek Szegeden és Hódmezővásárhelyen 2015. február 20. és 22. között a XX. századi népirtások Európában és a keresztény-zsidó együttélés színterei ma címmel. A tanácskozás, melyre egyházi, állami és önkormányzati vezetőket, tudományos szakembereket, tanárokat és diákokat is várnak a szervezők, célja a XX. századi népirtások és az ahhoz vezető események feltárása, a közösség veszteségének feldolgozása. Az előadásokon szó lesz a befogadás, valamint a társadalmi békés együttélés lehetőségeiről. A konferencia résztvevői vasárnap fél tízkor megtekintik Magyarország egyetlen vidéki állandó holokauszt kiállítását a hódmezővásárhelyi zsinagóga mögött létesült emlékhelyen. Az Emlékpontban február 22-én 11 órakor kezdődő holokauszt szekcióülésen

Latorcai Csaba

, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában a Vészkorszakra emlékezik,

Szita Szabolcs

történész professzor az 1944. évi magyarországi deportálásokat mutatja be. A holokauszt oktatásának dilemmáiról Ispánovity Márta, a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola vezetőtanára tart referátumot. Az ülést

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője elnököli. A résztvevők a konferenciasorozat végeztével záró nyilatkozatot fogalmaznak meg és fogadnak el a genocídiumok elítéléséről és jövőbeni elkerülésének alapfeltételeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.