Közélet

Szijjártó: előrelépést értek el a magyar-ghánai kapcsolatokban

Szijjártó: előrelépést értek el a magyar-ghánai kapcsolatokban

2015. február 26., csütörtök
Szijjártó: előrelépést értek el a magyar-ghánai kapcsolatokban
TETTEH, Hanna; Szijjártó Péter

Magyarországnak érdeke az együttműködés egy olyan stabil nyugat-afrikai országgal, mint Ghána, és most előrelépést is értek el a kétoldalú kapcsolatokban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető tárgyalt

Hanna Tetteh

ghánai külügyminiszterrel, majd az azt követően tartott közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: az elmúl években Nyugat-Afrika jelentősége megnőtt, ezért Magyarországnak is érdekében áll a kapcsolatépítés a térség országaival, így a stabil demokráciával és erős gazdasággal rendelkező Ghánával is. Magyarország jövőre nagykövetséget nyit az országban - tette hozzá.

Szijjártó Péter

kifejtette: a magyar külpolitika feladata a nemzetgazdasági érdekek érvényesítése, ezért igyekszik eszközrendszerével hozzájárulni ahhoz, hogy minél több magyar vállalat vehessen részt az afrikai országok fejlesztési programjaiban. Ghána ebben a tekintetben kiemelt partner - jegyezte meg. Közölte: az országban tavaly kereskedőház nyílt, az Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott, hogy segítse a magyar vállalatok megjelenését a ghánai piacon, és üzleti fórumot szerveznek a kapcsolatépítés segítésére. Emellett tíz ghánai diáknak ösztöndíjat biztosítanak, hogy magyar egyetemeken tanulhassanak - mondta. Szijjártó Péter méltatta Ghánát, amiért aktívan részt vesz az ebolajárvány elleni küzdelemben, amiért diplomatái magas nemzetközi pozíciókat foglalnak el, és amiért katonái több békefenntartó misszióban is részt vesznek. Mint mondta, Magyarország is nagyobb felelősséget kíván vállalni a nemzetközi fenyegetések kezelésében, a járványok és a terrorizmus elleni harcban. Nyugat-Afrikában és a Közel-Keleten is "véget kell vetni az esztelen öldöklésnek, és véget kell vetni a keresztények és más közösségek üldözésének" - fogalmazott. Hozzáfűzte: ezért a magyar kormány arra kérte a parlamenti pártokat, hogy gondolják meg, támogatnák-e azt, hogy Magyarország növelje a hozzájárulását az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció erőfeszítéseihez. A miniszter hangoztatta: a magyar külpolitika arról is szól, hogy a nemzetközi felelősségvállalás tudatában a szövetségesekkel közösen kell küzdeni azon kihívások ellen, amelyek közvetlenül érintenek minket. Márpedig nem kérdéses, hogy a terrorfenyegetés jelen van Európában - mutatott rá. Hanna Tetteh hangsúlyozta: Ghána is szeretné megerősíteni kapcsolatait Magyarországgal, és a mostani találkozó ehhez jó alapot kínál. Üdvözölte, hogy Magyarország nagykövetséget tervez nyitni Ghánában, remélhetőleg az afrikai ország is nyit nagykövetséget Magyarországon, mert ez segít megerősíteni a kétoldalú kapcsolatokat - vélekedett. Hozzátette: országa készen áll az együttműködés szorosabbra fűzésére Magyarországgal. Közölte: a két ország több nemzetközi fórumon is együttműködhet, és az üzleti fórum is segíti majd a kapcsolatépítést. A magyar származású, Szegeden született ghánai külügyminiszter úgy látja, országa az egyik legjobban fejlődő állam a régiójában, az elmúlt húsz évben stabil demokráciát építettek, megerősítették, diverzifikálták a gazdaságukat. Hanna Tetteh megköszönte a nemzetközi közösség és Magyarország támogatását az ebolajárvány elleni küzdelemben. A sajtótájékoztató előtt a két miniszter gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást írt alá. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az eseménnyel kapcsolatban közölte: csütörtökön Budapesten megnyílt a IV. Afrika Expo, amelynek a fővédnöki szerepét ezúttal is a tárca látja el. A rendezvény a kontinens országaival létesítendő szorosabb gazdasági és diplomáciai kapcsolatok kiépítését segíti. Az expo fővendége Hanna Tetteh volt. Az eseményen

Szabó László

, a tárca parlamenti államtitkára elmondta: idén magyar nagykövetség nyílik Addisz-Abebában, jövőre pedig Ghánában és Angolában állítanak fel diplomáciai képviseletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.