Közélet

Szén-monoxid szivárgott egy szegedi lakásban

Szén-monoxid szivárgott egy szegedi lakásban

2015. február 11., szerda
Szén-monoxid szivárgott egy szegedi lakásban
szenmonoxid

A téli időszak velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. A fűtési szezon kezdetével szinte naponta érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem főügyeletére is. Az utóbbi hónapokban több alkalommal jelzett időben a lakásba felszerelt érzékelő, megelőzve ezzel a komolyabb baleseteket.

Egy egész család életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő kedden este. Szegeden, a Pulcz utcában este hat óra után jelzett a műszer. Az ott élők azonnal elhagyták a lakást, majd értesítették a tűzoltókat. A szegedi egység mérései is igazolták a szén-monoxid jelentétét. A tűzoltók átszellőztették a lakást, majd a további műszaki vizsgálatokig lekapcsolták a fűtőberendezéseket. A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását. A katasztrófavédelem mindenkinek javasolja, rendszeresen ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezéseit, a kéményeket, szüntessék meg a helytelen műszaki megoldásokat és győződjenek meg szén-monoxid-érzékelő működőképességéről. Baj esetén pedig azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon! A szén-monoxid-mérgezések évről-évre halálos áldozatokat is követelnek. Az esetek többsége valamilyen hibás műszaki kialakításra, a karbantartás hiányára vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza. A megelőzés érdekében ezért rendkívül fontos a karbantartás, ha kell, szaktanácsadás igénybevétele. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen időben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.